Pre-anaesthetisch bloedonderzoek

Als een dier een operatie moet ondergaan is dit een ingrijpende gebeurtenis. Natuurlijk voor het dier, maar zeker ook voor u. Of het hier nu gaat om een ingewikkelde specialistische operatie of een simpele "routine" ingreep, het dier moet altijd onder algehele narcose (=anesthesie). Naast het risico op complicaties tijdens de chirurgie is er ook altijd een risico met betrekking tot deze anesthesie aanwezig. Om dit risico zo klein mogelijk te houden adviseren wij voor de ingreep pre-anestetisch bloedonderzoek te laten doen.

Waarom bloedonderzoek?

Pre-anaesthetisch bloedonderzoek, ofwel 'bloedonderzoek voorafgaande aan de narcose', kan extra zekerheid geven omtrent een operatie/narcose. Er wordt gekeken of de organen (lever en nieren) goed functioneren, en of er geen verborgen problemen  zijn (bijv. suikerziekte) die uw huisdier in gevaar zouden kunnen brengen. Op deze manier kan er gecontroleerd worden of uw huisdier het narcosemiddel dat hij of zij krijgt goed kan verwerken.

Wat wordt er in het bloed onderzocht?

In het bloed worden lever- en nierwaarden, suiker (glucose), totaal eiwit en hematocriet (de hoeveelheid rode bloedcellen die in het bloed aanwezig is) bepaald.

 • De lever en de nieren zorgen voor een ontgiftiging en uitscheiding van de narcosestof en zijn belangrijk om vlot wakker worden uit de narcose te garanderen. De werking van lever en nieren kan verminderd zijn bij oudere dieren, maar soms ook bij hele jonge en bij volwassen dieren.
 • Een hoge glucose waarden kan duiden op suikerziekte. Bij katten kunnen hoge waarden op stress wijzen, wat al kan komen door bijvoorbeeld de (auto-)rit naar de kliniek.
 • Aan het totaal eiwit kan een aantal afwijkingen ontdekt worden, bv uitdroging en afwijkingen aan lever, nieren of maagdarmkanaal.
 • De hematocrietwaarde zegt wat over het aantal rode bloedcellen in het bloed van uw huisdier. Een te lage waarde wijst op bloedarmoede.

Op basis van deze gegevens en het algemeen klinisch onderzoek kunnen de gebruikte narcosemiddelen aangepast worden.

Enkele belangrijke redenen om uw huisdier voor de narcose te laten testen.

 1. Laat uw dier met een gerust hart achter.
  • Onderzoek vooraf kan medische risico's verminderen.
 2. Dieren kunnen niet praten.
  • Een dier dat gezond lijkt kan symptomen van een ziekte of afwijking verbergen. Een huisdier kan bijvoorbeeld tot 75% van zijn nierfunctie verliezen voordat er verschijnselen zichtbaar worden. Dit onderzoek helpt ons te beoordelen of de lever en nieren van uw dier goed functioneren. Zo kunnen we problemen door de anaesthesie verminderen.
 3. Verminder de risico's.
  • Als de uitslagen van het bloedonderzoek normaal zijn, kunnen we verder gaan. Als de uitslagen afwijkend zijn kunnen we de anaesthesie-procedure/narcose aanpassen, of andere voorzorgsmaatregelen treffen om het risico zo klein mogelijk te houden, bijvoorbeeld door het geven van extra infusen.
 4. De gezondheid van uw huisdier in de toekomst.
  • De resultaten van dit bloedonderzoek komen in het medisch dosier van uw huisdier te staan. Deze waarden kunnen dan als referentiewaarden dienen, wanneer er eventuele bloedonderzoeken zouden moeten plaats vinden in de toekomst.

Helaas blijft er altijd een risico verbonden aan algehele narcose. Met behulp van de bloedonderzoeken kunnen we dit risico echter wel verkleinen.


Privacy statement


Copyright © Plus Dierenklinieken - Made by Team Klijnsma