alt=

Ik hoor regelmatig van mensen wat een leuke huisdieren konijnen zijn; dat je veel interactie met ze kunt hebben, dat ze erg grappig kunnen zijn en dat ze ook echt gezelschapsdieren zijn. Helaas hoor ik ook regelmatig van mensen dat konijnen zwakke dieren zijn, dat ze snel doodgaan en dat ze niet oud worden.
Met dat eerste ben ik het 100% eens, dat laatste is in mijn ogen wel een misvatting. Het volgende verhaal van Lilo bewijst dat maar weer eens.

Lilo is een voedster van 4 jaar. Ze kwam naar onze praktijk met haar maatje Joris voor de jaarlijkse vaccinatie en de gezondheidscontrole. Dat laatste bleek maar weer eens heel belangrijk. De eigenaar vertelde mij dat alles goed ging met haar en dat er geen klachten waren. Tijdens mijn onderzoek bleek inderdaad dat ze erg gezond over kwam, een pittig dametje. Tijdens het buikonderzoek voelde ik helaas een bal in haar buik ter grootte van een tennisbal. Dat is meestal geen goed nieuws.
Bij voedsters komt het regelmatig voor dat ze tumoren aan de baarmoeder ontwikkelen. Dit komt door de werking van de hormonen. Maar ja, Lilo was gesteriliseerd, dus dat zou niet mogelijk moeten zijn?

Ik heb daarna uitvoerig met de eigenaar van Lilo gesproken over wat de mogelijkheden en de kansen van Lilo waren. Het goede nieuws was dus, dat ze nog heel gezond oogde, ondanks het probleem in haar buik. Wat een sterke dame! De volgende week hebben we een echo gemaakt van haar buik, waarbij werd vastgesteld dat de bult bij haar blaas lag. Mogelijk waren haren nieren ook aangetast. Op het bloedonderzoek zagen we geen afwijkingen. Samen met de eigenaars hebben we besloten om Lilo te opereren. Tijdens de operatie kwam ik een groot abces tegen. Gelukkig zat het abces nergens stevig aan vastgegroeid en kon ik het zonder problemen verwijderen. Ik hoefde dus geen organen te beschadigen. Na de operatie herstelde Lilo heel vlot. Ze was maar liefst 200 gram afgevallen (dat was zo'n 13% van haar totale gewicht!).

Hoe Lilo aan dit abces is gekomen, zal altijd een raadsel blijven. Maar ik ben blij dat ze er nu van af is en dat ze weer lekker kan rondhuppelen. En ze bewijst maar weer eens dat konijnen helemaal geen zwakkelingen zijn.

door dierenarts Ian van Alphen


Privacy statement


Copyright © Plus Dierenklinieken - Made by Team Klijnsma