alt=

Zoiets moois laat je niet koud

We hebben het allemaal wel eens koud, zeker rond deze tijd van het jaar. We trekken dan een extra trui aan, maken een lekkere kopje chocolademelk en zetten de verwarming wat hoger. Als je buiten bent en je hebt geen trui, verwarming of chocolademelk bij de hand, dan wordt het wel wat moeilijker. Dit gold voor Kimmy, een mooie en lieve poes van 9 jaar oud. Ze was al meer dan een week van huis en tot overmaat van ramp was ze ook nog eens in het koude water beland.

Nadat ze door iemand uit het water was gevist en afgedroogd, werd ze door haar baasje bij ons gebracht. Helaas was Kimmy sterk onderkoeld, ze bewoog nauwelijks nog en lag bijna in een coma. Haar temperatuur was door de thermometer niet meer te meten en die gaat tot minimaal 32°C. Dieren die sterk onderkoeld zijn, hebben o.a. een groot risico op orgaanschade (nieren, hart, hersenen, spieren), laag bloedsuiker, hartritmestoornissen en bloedstollingsproblemen. Over het algemeen is de prognose dus niet al te best, maar haar baasje wilde haar toch alle kansen geven. Dus toen zijn we er volledig voor gegaan.

Met de thermometer van ons anesthesie-apparaat konden we meten dat haar temperatuur was gezakt tot maar liefst 24°C! Ter vergelijking, een kat heeft normaal een temperatuur tussen de 38 en 39°C. In de couveuse, met warme kruiken, warm infuus in haar poot en in haar buik, veel suikers, en intensieve opvolging, klom haar temperatuur langzaam omhoog en was deze op het einde van de dag gelukkig weer 30°C. Ook tilde ze haar koppie weer op en spinde ze een beetje bij het kriebelen. De volgende dag liep ze alweer rond, ook al had ze erge spierpijn. Na een paar dagen mocht Kimmy weer naar huis. Een week later kwam ze weer op controle en was zo goed als volledig hersteld.

We zijn erg trots op Kimmy dat ze zo hard heeft gevochten en dat ze haar baasje niet ook in de kou liet staan. We wensen haar dan ook veel warmte toe voor de toekomst!

Dierenarts  Ian van Alphen


Privacy statement


Copyright © Plus Dierenklinieken - Made by Team Klijnsma