alt=

Patiënt van de maand maart

Soms heb je van die patiënten waarbij niet 1-2-3 duidelijk is wat er nu aan de hand is.
Zeker maag-darmkanaal-problemen kunnen een behoorlijke uitdaging zijn.

Zo ook bij Bink. Bink is aan het braken en heeft mogelijk iets opgegeten wat problemen in zijn maag of darmen geeft.

Er zijn verschillende onderzoeken die aanwijzingen kunnen geven voor de oorzaak van een maag-darmkanaal-probleem. Het verhaal van u als klant, wat u ziet, is één van de eerste aanwijzingen. Daarnaast kan bij het lichamelijk onderzoek (in dit geval van Bink) een pijnlijke en/ of misselijke reactie gevonden worden bij het navoelen van de buik.
Ook zijn er verschillende aanvullende onderzoeken die uitgevoerd kunnen worden om meer duidelijkheid te krijgen. Helaas hebben ze allen hun beperkingen.

  1. Echo. Een echo kan een mooi overzicht geven van de buik en zijn organen, maar de maag en de darmen bevatten vaak gas/lucht, zeker bij misselijke dieren. Zodra de echogolf tegen dit gas aankomt, is er niks meer te zien van dit deel van de maag of darm. Hierdoor kun je dingen missen. Daarnaast zie je steeds maar een klein deel van de buik, waardoor je maar langzaam een algeheel beeld krijgt.
  2. Röntgenfoto. Een röntgenfoto geeft een mooi overzicht van de gehele buik. Alleen wordt een ronde buik op de röntgenfoto een 'plat plaatje'. Dit lossen we op door van de andere zijde van de buik (eerst vanaf de zijkant en dan vanaf de onderkant) een 2de foto te maken. Hierdoor kunnen we met de 2 plaatjes toch 'driedimensionaal' denken en kijken. Op de röntgenfoto zien we de gehele maag en darmen. Toch kunnen we ook nu niet alles goed zien. Lucht bijvoorbeeld zien we nu wel goed en kan één van de belangrijkste indicaties zijn dat er iets dwars zit in de darm. Botten en metaal zijn goed te zien op de foto, maar heeft uw hond een sok op gegeten? Die zien we helaas niet op de röntgenfoto.
  3. Maag-darm scopie. Hierbij wordt er met een camera in de slokdarm, maag en begin van dunne darm gekeken of van achter, de dikke darm. Het voordeel is dat je goed in de darm kunt kijken, het nadeel is dat niet de gehele dunne darm en/of dikke darm bekeken kan worden.
  4. Contrast Röntgenonderzoek. Na de gewone röntgenfoto is er bij Bink gekozen voor dit onderzoek. Bij een contrast röntgenonderzoek geven we een contrastmiddel in, Barium(met dank aan het ziekenhuis dat gelukkig dicht bij ons gelegen is.) Dit onderzoek wordt niet zo heel vaak gedaan, toch kan het van grote waarde zijn. Dit Barium is op de röntgenfoto heel duidelijk te zien als wit (nog witter dan de botten) en zie je dus heel goed. Het nadeel van dit onderzoek is dat het tijd kost. Elke paar uur maken we een nieuwe foto om te zien waar het Barium gebleven is. Als er iets in de maag of darm zit, wat geen volledige afsluiting geeft, passeert het barium en kan de sok heel mooi 'uitgelijnd' worden door het Barium. Na 4 tot 6 uur is de maag van een hond leeg, en na nog een paar uur zit de barium in de dikke darm. Op deze manier krijgen we een heel mooi beeld van de inhoud van de maag en de darmen.
    Ook dit onderzoek is niet 100% zaligmakend, maar het geeft meer inzicht dan een gewone röntgenfoto. Zodoende kan het nodig zijn om verschillende onderzoeken te combineren.
  5.  Als er nog geen duidelijkheid is, ondanks een combinatie van onderzoeken, kan er gekozen worden voor een operatie. Dan maken we de buik open en bekijken we en voelen we alle buikorganen één voor één na.

Met Barium krijgen we uiteindelijk hele mooie plaatjes en deze wilde we u niet onthouden.

Eerst zien we op de gewone röntgenfoto onder in de maag mogelijk iets liggen. Voedsel? Of toch iets vreemds gegeten?
Met het barium zien we heel mooi de bolvormige maag en daarna de lange 'slinger van de dunne darm'. Op een gegeven moment wordt de maag minder vol en zien we de plooien van de maagwand en begint de dikke darm zich te vullen. Uiteindelijk vult de gehele dikke darm zich met het Barium. Het enige wat Bink nog hoeft te doen, is een grote witte keutel produceren....

Uiteindelijk is Bink gelukkig weer goed opgeknapt.

Door dierenarts Bob van Wandelen


Privacy statement


Copyright © Plus Dierenklinieken - Made by Team Klijnsma