alt=

Dit is Unaraccia, een Afrikaanse witbuikegel (Atelerix albiventris) van 4 jaar. Haar naam is Italiaans en betekent dan ook 'één egel'. De Afrikaanse witbuikegel komt van oorsprong uit Afrika, is wat kleiner, witter en heeft langere pootjes dan onze Europese egel.

Haar baasje bracht haar eind april naar onze kliniek in Saendelft omdat ze bloed plaste. Ze was verder gelukkig niet ziek, maar haar eigenaar maakte zich toch zorgen uiteraard. Je kunt je voorstellen dat een onderzoek niet makkelijk is bij een egel, maar gelukkig was Unaraccia heel tam en aan mensen gewend. Tussen het oprollen door werd ze onderzocht en werd er een streng in de buik gevoeld. Op tafel deed ze daarna meteen een plasje en zo konden we de urine onderzoeken. Wat opviel was dat niet de hele plas bloed bevatte, maar alleen het laatste beetje. Om meer te weten wat er zich in de buik van Unariccia afspeelde werd er een echo gemaakt op De Saen. Ze vond de echo duidelijk wat spannend, maar ze heeft zich heel goed gehouden. Met de echo werd helaas gezien dat de baarmoeder van Unaraccia niet in orde was. De beste manier om haar te helpen, was door haar te opereren en haar baarmoeder te verwijderen. Een paar dagen later ging de stekelige meid al onder het mes. Met het blote oog was ook duidelijk te zien dat de baarmoeder niet gezond was. Hoog tijd om haar daar van te verlossen. Nadat de operatie succesvol was verlopen, konden we haar baasje bellen en haar vertellen dat ze na een paar uur opgehaald mocht worden.

Unariccia knapte daarna vlot op. Met goede pijnstilling en heel veel goede zorgen van haar baasje was ze heel snel weer de oude. Ze had nu alleen geen bloed meer in de urine, gelukkig. Tijdens de controle zag de wond er keurig netjes uit en was ze zelfs een beetje aangekomen.

We zijn heel trots op Unariccia, dat ze deze pittige operatie goed heeft doorstaan. Haar baasje mag ook trots zijn, dat ze goed heeft gezorgd voor haar.