alt=

Pumpkin

Ter nagedachtenis aan Pumpkin.

Pumpkin was een lief vrouwelijk konijn van 5 jaar oud. Ze had een zeer goed konijnenleven bij erg lieve baasjes. Toch is Pumpkin niet heel erg oud geworden. Hoe dat komt wil ik graag met u delen. Misschien dat we een ander konijn kunnen redden met dit verhaal.

Vrouwelijke konijnen krijgen vaak baarmoederkanker. In een onderzoek is ooit gevonden dat meer dan 60% van de voedsters boven de 3 jaar een afwijkende baarmoeder heeft. Er groeien knobbels in de baarmoeder en soms zijn ook de hormonen verstoord daardoor. Meestal wordt deze vorm van kanker pas gevonden als ik bij een controle een grote dikte in de buik voel, of als het konijn klachten krijgt van bloed plassen en /of vermageren. De kanker is dan meestal al een tijd aanwezig. Soms is het dan al in een vergevorderd stadium. Er zijn al vergroeiingen in de buik of uitzaaiingen elders. 

Bij Pumpkin vonden de eingenaren eerst een groot gezwel aan haar tepel. Bij een echo van de buik bleek dat er ook een tumor in de baarmoeder zat. Omdat Pumpkin 2 operaties nodig zou hebben en achteruit ging, is zij uiteindelijk met veel verdriet ingeslapen. Deze eigenaren hadden absoluut het beste voor met hun konijn, maar wisten niet van deze grote  kans op kanker en hoe die voorkomen had kunnen worden. Waarschijnlijk sterven jaarlijks vele voedsters aan deze ziekte, als zal die diagnose lang niet altijd worden gesteld. Hoeveel konijnen sterven er niet stilletjes in hun hok nadat ze stoppen met eten, vermagerde of stilletjes werden?

Deze ziekte kan voorkomen worden door vrouwelijke konijnen preventief te laten steriliseren. Bij katten en honden vinden we dat een normale operatie, maar veel eigenaren weten niet dat het bij konijnen ook echt aan te raden is. Het beste is dan om een voedster jong te laten steriliseren, dus tussen de 5 en 10 maanden. Maar ook op latere leeftijd is het goed om de baarmoeder te laten verwijderen zodat die niet meer kan ontaarden. 

Er heerst nog altijd een algemeen gevoel/verhaal dat konijnen slecht tegen narcose kunnen. Daar ben ik het niet mee eens. Als konijnkundige praktijk weten we waar de valkuilen liggen (stress, termperatuursdaling, stilliggende darmen na operatie) en spelen we daar tevoren op in.

Wat zou het goed zijn als het heel gewoon wordt om een jong konijn te laten steriliseren,  net zo normaal als dat we dat bij poezen vinden. Het is immers veel beter om een gezond jong konijn preventief te laten operen, dan een zwaardere operatie uit te voeren bij ouder ziek konijn.

Helpt u mee om de nagedachtenis aan Pumpkin levend te houden door dit verhaal te delen en iedere konijneneigenaar voor deze rotziekte te waarschuwen?

Door Dierenarts Christel Baltus.

 

 


Privacy statement


Copyright © Plus Dierenklinieken - Made by Team Klijnsma