alt=

Het seizoen van... de grasaar!
 
Dit is Danny, een 9 jaar oude Cavalier King Charles Spaniel. Danny was op een vrijdagochtend lekker gaan wandelen in het park met zijn baas.
Bij thuiskomst bleef hij maar met zijn kop schudden en aan zijn linker oor krabben. Zijn baasje vertrouwde het niet en kwam direct naar de praktijk toe! Waar we onze vermoedens al hadden, bleken deze ook waar. Er zat een grote grasaar in Danny's linker oor!
Zonder narcose lukte het niet om deze boosdoener te verwijderen, dus hebben we Danny onder narcose gebracht.
De grasaar zat zo diep in zijn oor, dat deze door het trommelvlies was gegaan. Dit konden met een videocamera (video-otoscoop) mooi in beeld brengen.
 
Na 10 minuten hebben we de grasaar te pakken kunnen krijgen en kon Danny weer opgelucht wakker worden en met de baas mee naar huis.
Wel krijgt Danny nog medicatie tegen oorontsteking mee naar huis.
 
Grasaren zien we in het voorjaar en de zomer als het hoge gras in de bloei staat. Ze hebben een scherpe punt aan de voorkant en kleine weerhaakjes aan de achterkant, waardoor ze gemakkelijk in het lichaam binnen kunnen dringen, maar er niet zomaar weer uit kunnen vallen. Grasaren zien we vaak tussen de tenen, achter het derde ooglid in het oog, in de oren of in de neus. Als ze niet tijdig worden opgemerkt dan komen ze alleen maar dieper in het lichaam en wordt het steeds moeilijker om ze terug te vinden en te verwijderen. Een grasaar is lichaamsvreemd materiaal en zal een ontsteking op de aanhechtingsplaats veroorzaken. Grasaren zijn helaas niet te voorkomen, maar het is dus belangrijk dat ze tijdig opgemerkt worden. Controleer uw hond regelmatig op grasaren na het uitlaten in hoog, bloeiend gras! Katten die buiten komen kunnen ook grasaren in hun lichaam krijgen, dus vergeet hen ook niet te controleren bij tekenen van pijn of irritatie.


 
         

Door dierenarts Anouk Sleiderink

 


Privacy statement


Copyright © Plus Dierenklinieken - Made by Team Klijnsma