alt=

Patient van de maand juni

Dat de diergeneeskunde niet altijd bestaat uit honden, katten en konijnen bewijst Lizzy maar weer. Lizzy is een vrolijke Russische dwerghamster van 35 gram en ze is 10 maanden oud. Op een ochtend viel het op dat ze haar rechter achterpootje niet belastte en dat het pootje helemaal scheef stond.
Bij onderzoek van Lizzy blijkt het pootje inderdaad scheef te staan en het is ook pijnlijk bij aanraking. Het maken van een röntgenfoto is een hele uitdaging bij zo'n klein diertje. Met het normale röntgenapparaat krijgen we geen duidelijk beeld. Daarom hebben we een foto gemaakt met het röntgenapparaat dat normaal gesproken gebruikt wordt voor het maken van tandheelkundige foto's. Op deze röntgenfoto bleek dat haar pootje helaas gebroken was. De foto is niet heel scherp, maar dat komt omdat Lizzy eigenlijk nog iets te klein is voor het dentale röntgenapparaat.

Bij de wat grotere dieren kan dan gekozen worden om het pootje te spalken of operatief te zetten met pinnen, schroeven en/of platen. Helaas is bij dit bij een hamster niet mogelijk.
Daarom is ervoor gekozen om het pijnlijke pootje te amputeren. Gelukkig kunnen hamsters zich heel goed redden met 3 pootjes! De eigenaren vonden het wel even spannend, maar ze hadden ook goede ervaringen met hamsters op 3 pootjes. De operatie is uitgevoerd door Dierenarts Ian van Alphen. Het is allemaal goed verlopen en Lizzy was vlot weer wakker.
Ondertussen is ze volledig hersteld en is ze weer fanatiek aan het klauteren door de hele kooi. Ze is blij dat dat pijnlijke pootje haar niet meer in de weg zit!

Door dierenarts Anouk Sleiderink.


Privacy statement


Copyright © Plus Dierenklinieken - Made by Team Klijnsma