alt=

Patiënt van de maand juli

Deze lieve dame is Bibi. Bibi had last van een zogenaamd "cherry eye".  Dit ontstaat door zwelling van de traanklier in het derde ooglid, waardoor deze naar buiten komt en continu zichtbaar wordt. Het gevoelige oogslijmvlies wordt dan blootgesteld aan vuil en uitdroging, waardoor er risico op ontsteking en verdere irritatie ontstaat. Doordat het traankliertje gestuwd en gezwollen is, zal deze niet vanzelf weer verdwijnen. 
Deze aandoening komt met name voor bij rassen met een korte snuit zoals bulldoggen, shitzu's en chihuahua's. 
Het probleem is niet op te lossen met medicijnen zoals een oogzalf. Een operatie is de enige manier. Bij Bibi is bij één oog de zwelling te zien, maar de klier van het andere oog is ook gezwollen en wordt dus ook geopereerd om te voorkomen dat die ook uit gaat puilen. De traanklier heeft als functie het oog vochtig houden en wordt daarom niet verwijderd. Zouden we dit wel doen, dan is het risico dat de hond de rest van zijn leven, meerdere keren per dag, oogdruppels moet krijgen om het oog vochtig genoeg te houden. 

Tijdens de operatie wordt een pocket gemaakt, een soort zakje, waar de klier in vast gehecht wordt. Een priegelig klusje dicht bij het oog. Na een tijdje zal de zwelling van de klier afnemen en het oog er weer normaal uit gaan zien. Er is altijd een kleine kans dat de zwelling en uitpuiling weer terugkomen. 

Met Bibi ging het al snel weer helemaal goed, en deze dame kan nu ook weer als knappe dame door het leven!

Bibi na de operatie
                                Bibi na de operatie

Door dierenarts Christel Baltus


Privacy statement


Copyright © Plus Dierenklinieken - Made by Team Klijnsma