alt=

'Lekker snoepen'

De periode van lekker snoepen is weer aangebroken met Sint Maarten achter de rug en Sinterklaas en Kerstmis in aantocht. De negen jaar oude Hooch houdt altijd al van lekker snoepen. Vanwege huidproblemen krijgt hij medicatie waarbij hij zo'n hongergevoel heeft, dat hij alles steelt en alles zal doen om aan iets eetbaars te komen. Hij is een grote kerel, dus hij kan overal bij. Zijn vrouwtje is er dus extra alert op om niets te laten staan wat eetbaar is. Tot haar grote schrik had Hooch op een avond toch een blikje tonijn te pakken. Het dekseltje was deels opengedraaid en zijn tong zat nu vast onder het dekseltje in het blikje.

In paniek belde ze de dierenambulance en zo kwam ze bij mij tijdens diensturen op de praktijk terecht. Er zaten al twee patiënten te wachten op mijn zorg, maar Hooch kreeg voorrang. Omdat hij zo groot is, paste het blikje met daarin de tong volledig in zijn bek, wat eigenlijk een heel komisch gezicht was. Geen tijd voor grapjes, nu eerst handelen. Ik nam de voorgeschiedenis van Hooch door met de eigenares: staat op medicatie, hartprobleem, niet zo dol op dierenartsen, keek de algemene toestand na; verder gezond. Toen heb ik hieraan mijn aanpak aangepast; voorzichtig benaderen om hem niet angstig te maken en aangepaste narcose voor zijn leeftijd en zijn hartprobleem. De narcose verliep mooi rustig en ik kon de tong uit de bek brengen. Het zag er vervelend uit en we waren allemaal bang voor de conditie van de tong. Het blik kan er diep insnijden. Met een tang heb ik de deksel voorzichtig verder losgemaakt van het blik en daaronder kwam een prachtige tong vandaan, waar nauwelijks een schrammetje op zat! Wat hadden we een geluk gehad.

Nu konden we rustig ademhalen en weer een beetje lachen, Hooch stonk nog helemaal naar vis. Iedereen was opgelucht. Volgens mij heeft iedereen in de wachtkamer mee kunnen genieten van het spektakel. Die nacht was hij nog onrustig van de narcose; waarschijnlijk zag hij de roze olifanten door de kamer vliegen. Maar daarna was hij weer de oude. En ik vrees dat hij er niets van geleerd heeft...