Pathologisch onderzoek bij de kat

Heeft uw kat een knobbeltje, een ongewone wond of een gezwel?

Een wond of weefsel kan er ongevaarlijk uitzien en toch kwaadaardig zijn.
Om met zekerheid te weten wat voor gezwel het is en of het gevaarlijk is, wordt een biopt (een klein gedeelte van het bultje) of het bultje zelf (na chirurgische verwijdering) opgestuurd naar het laboratorium voor pathologisch onderzoek.

In het laboratorium zal het opgestuurde weefsel ingevroren worden en vervolgens gesneden worden in flinterdunne (microscopische) snedes. Deze snedes worden met speciale kleurstoffen gekleurd en bekeken onder de microscoop door een patholoog. Onder de microscoop kan men het weefsel beoordelen op een schaal die zo groot is als de lichaamscellen.
Zo kan men de verschillende cellen identificeren, de structuur van het weefsel herkennen, de goed- of kwaadaardigheid bepalen en ook de randen van het weefsel onderzoeken. Dit maakt het mogelijk om antwoord te geven op verschillende vragen, namelijk:

  1. Wat is het voor bultje of plek?
  2. Is het goed- of kwaadaardig?
  3. Als het kwaadaardig is, wat is de graad (ernst) van die kwaadaardigheid?
  4. Wat is de verwachte ontwikkeling van het letsel bij uw dier?
  5. Is het letsel in zijn geheel weggenomen? (soms breidt het bultje  zich uit in de omgeving zonder dat dit zichtbaar is voor het blote oog van de chirurg)

Het antwoord op die vragen biedt uw dierenarts de mogelijkheid om u duidelijk en met zekerheid te zeggen waar we mee te maken hebben. Zo kunnen wij een gericht advies geven voor verdere behandeling of controles, indien nodig.
Daarom wordt er door ons aangeraden, net als in de menselijke geneeskunde, om elk onbekend knobbeltje of ander verwijderd weefsel pathologisch te laten onderzoeken.
De uitslag van dit onderzoek is meestal bekend binnen vijf werkdagen.


Privacy statement


Copyright © Plus Dierenklinieken - Made by Team Klijnsma