Overwennen op pelletvoeding

Nu u (hopelijk) overtuigd bent van het nut van pelletvoeding, moeten we uw vogel nog zien te overtuigen!

Twee basisregels die u altijd in acht moet nemen. Ten eerste: weeg uw vogel dagelijks, hij mag absoluut niet afvallen. Ten tweede: een vogel moet dagelijks iets eten, nooit met lege krop naar bed.   

  • Begin met ALLE voeding te verwijderen uit de kooi, dus ook knabbelstaven, eivoer, fruit etc, en geeft er alleen pellets voor in de plaats. Zwicht niet door toch wat anders bij te geven: uw vogel mag geen keus hebben in wat hij eet. Indien hij de hele dag nog echt helemaal niets gegeten heeft dan geeft u hem 's avonds voor het slapen gaan een heel klein bodempje van zijn eigen voer (dit betekent voor een grasparkiet: 20 zaadjes en niet meer!!) met wat pellets erdoor. 's Ochtend haalt u het restant weg en geeft weer alleen pellets. Dit houdt u wel een aantal dagen en soms wel weken vol.
  • Indien het niet lukt kunt u de pellets fijn maken of Juveniele (handopfokvoeding van Harrison in poedervorm) kopen en dit door het oude voer mengen. Dit is smakelijk en energierijke voeding. Van Juveniele  of gemalen pellets met een beetje water en wat zaadjes kunt u balletjes maken. Als uw vogel nu de zaadjes wil eten krijgt hij het voer ongemerkt binnen en went aan de smaak. Vervolgens mengt u hier ook stukjes pellets doorheen en steeds minder zaad. 
  • Meng wat lievelingsfruit met fijngemaakte pellets of Juveniele.  
  • Verwarm het voer enigszins (niet te heet!) of maak het vochtig met een kleine hoeveelheid vruchtensap om de smaak te bevorderen.  
  • Indien uw vogel wel eens dingen uit uw mond eet, kunt u het hem aanbieden door pellets tussen uw lippen te houden. Wek zijn nieuwsgierigheid door interessant te doen met pellets, alsof het snoepjes van uw zelf zijn, leg ze op de rand van uw bord etc.
  • Uw vogel kan ook opgenomen worden in de kliniek. In een vreemde omgeving gaan ze eerder andere voeding proberen. Ook kunnen wij uw vogel regelmatig wegen en controleren en dat ontneemt u de stress of uw vogel wel genoeg voeding binnen krijgt.

Volhouden

Sommige vogels zullen erg nieuwsgierig zijn en dus meteen de pellets proberen en gaan eten. Blijf echter volhouden als het niet zo is! Soms kan het weken tot maanden duren en een soort spelletje worden voordat uw vogel uiteindelijk toegeeft en goed gaat eten. Vogels zijn zeer intelligente dieren en zullen alles uit de kast halen om uw aandacht te trekken: schreeuwen, fluiten, met voer gooien etc. Hoe meer u daar op in gaat of medelijden toont, hoe erger het wordt. Als u 1x keer toegeeft en een bakje vol zaden geeft (bijvoorbeeld omdat u het weekend weinig thuis bent), dan bent u weer terug bij af.

Extraatjes geven

Indien uw vogel de pellets goed eet, mag hij een onbeperkte hoeveelheid hebben. Geef uw vogel wel iedere dag vers schoon eten. Nu uw vogel helemaal over is op pellets kunt u versnaperingen geven, maximaal 15% van de totale voeding. Biologisch geteelde zaden en noten van de notenbar hebben de voorkeur (geen pinda's). Ook onbespoten groentes en fruit, gekookte macaronie of rijst zijn een mooie aanvulling. Echter wel alles in beperkte hoeveelheden geven. Bedenk dat 1 partje sinaasappel overeenkomt met 5 hele sinaasappels voor de mens. Geef nooit advocado, dit is dodelijk! Van het merk Harrison zijn ook snoepjes verkrijgbaar (Power Treats). Het is niet nodig om nog voedingssupplementen zoals vitamines, eivoer of zeeschuim te geven.


Privacy statement


Copyright © Plus Dierenklinieken - Made by Team Klijnsma