Oorontsteking bij de hond

Een oorontsteking is een veel voorkomend probleem bij de hond en de kat.
De dieren schudden met hun kop, krabben aan één of beide oren en piepen soms van de pijn. Het oor zelf is vaak vies en stinkt, ook is de huid rood. In de meeste gevallen is er sprake van een ontsteking van de uitwendige gehoorgang.
Af en toe zien we bij onze huisdieren ook middenoor ontstekingen. Dit gaat meestal met andere of extra verschijnselen gepaard.   
Alle honden- en kattenrassen kunnen een oorontsteking krijgen. Bij honden zien we wel dat bepaalde rassen er gevoeliger voor zijn. Bijvoorbeeld bij Cocker Spaniëls en Golden Retrievers komt deze aandoening vaker voor.

Oorzaken
Bij jonge dieren en bij katten die vaak buiten komen zien we vaak oormijten die oorontsteking kunnen veroorzaken. Oormijten zijn kleine spinachtige insecten die zich voeden met oorsmeer. Ze zijn zo klein dat ze met het blote oog nauwelijks zichtbaar zijn. Vaak geven ze hevige jeuk aan de kop en oren, soms ook aan de hals.   

Hiernaast zijn er ook verschillende soorten bacteriën en gisten die graag in de gehoorgang leven en voor ernstige problemen kunnen zorgen. Deze bacteriën en gisten zorgen normaal niet voor problemen, maar kunnen wel onder de juiste omstandigheden een ontsteking veroorzaken. Zo kunnen te veel oorsmeer, vies water of een grasspriet het begin zijn van een ontsteking. Chronische oorklachten worden vaak veroorzaakt door een onderliggende allergie. Soms kan hypothyreoïdie ook een rol spelen.

Diagnose
Een oorontsteking is duidelijk te herkennen. Het dier houdt zijn kop scheef, flappert met z'n oren of krabt eraan en piept soms van de pijn. De binnenkant van de oorschelp is rood en vies, kan onaangenaam ruiken of uitvloeiing vertonen. Bij middenoorontsteking kan het evenwichtsorgaan aangetast worden en dan zijn de klachten ernstiger. Het dier krijgt evenwichtsstoornissen, loopt cirkeltjes of valt zelfs om.

Omdat de gehoorgang ook met huid bekleed is, is het niet ondenkbaar dat er tegelijkertijd andere klachten bestaan. Daarom is bij ieder dier met een oorontsteking een algemeen onderzoek van groot belang. De dierenarts kijkt of er sprake is van oormijt, een infectie van alleen de gehoorgang, of van een uitgebreider probleem. Soms is aanvullend onderzoek noodzakelijk. Hierbij kunt u denken aan een uitstrijkje of een kweek van het oorsmeer. Bij langdurige klachten kan het zelfs nodig zijn om een bloedonderzoek uit te voeren om achterliggende oorzaken op de sporen.

Behandeling
Bij oormijt kunt u met een Stronghold pipet goede resultaten boeken. Als alternatief kan ook een oorzalf met een insecticide gebruikt worden. Bij infecties met bacteriën zijn antibiotica-houdende zalven nodig. Bij gistinfecties moet de zalf een schimmeldodend middel bevatten. Bij zeer ernstige ontstekingen geven we ook orale medicatie mee.
Als de gehoorgang erg vies is moeten we deze eerst uitspoelen, zodat de oorzalf zijn werk beter kan doen. Eventueel kunnen we bij dieren die heel veel jeuk hebben een pijnstiller of een jeuk-onderdrukkende injectie geven.
Bij middenoor ontstekingen is een langdurige behandeling met antibiotica noodzakelijk.

Operatie
Bij dieren met steeds terugkerende ontstekingen, die zelfs een dichtgewoekerde gehoorgang gekregen hebben vanwege het vele littekenweefsel, kunnen wij de gehele gehoorgang verwijderen. De problemen zijn dan vaak definitief verholpen. Uw dier kan hierdoor iets minder gaan horen, maar heeft hier weinig hinder van. Bovendien is het gehoor ten gevolge van alle ontstekingen sowieso al sterk verminderd. Deze operatie is een laatste redmiddel bij de hopeloze gevallen.

 


Privacy statement


Copyright © Plus Dierenklinieken - Made by Team Klijnsma