Ontworming bij de kat

Bij katten in Nederland komen besmettingen voor met o.a. spoelwormen, lintwormen en haakwormen. Kittens worden rond de geboorte via de moeder (in de baarmoeder en via de moedermelk) besmet met spoelwormen. Door hun verminderde weerstand is hun immuunsysteem niet in staat deze larven te doden en kunnen ze ziek worden als gevolg van een wormbesmetting. Ze kunnen dan diarree krijgen, slecht eten, onvoldoende groeien, serieuze darmproblemen krijgen zoals een verstopping of afsluiting van de darm en in zeer ernstige gevallen zelfs overlijden.

Om ziekte ten gevolge van een wormbesmetting te voorkomen, moeten kittens en katten regelmatig ontwormd worden.

Hoe vaak moet ik mijn kat ontwormen?

 • Kittens: op 3 weken leeftijd + 5 weken + 7 weken + tot 2 weken ná het spenen (vaak dus op 9 weken leeftijd ook nog als het kitten in week 7 bij de moeder weggaat). Daarna elke maand tot 6 maanden leeftijd.
 • Volwassen katten (vanaf 6 maanden leeftijd): iedere 3 maanden. In een huishouden zonder kinderen met binnen gehuisveste katten volstaat het om één keer in de zes maanden te ontwormen.

De effectiviteit van een ontwormingsmiddel is aan de buitenzijde lastig te beoordelen. Het is dus belangrijk een goed middel te gebruiken die de juiste/alle wormsoorten bestrijdt. Daarnaast zijn niet alle middelen geschikt voor jonge dieren. Onze assistentes geven u graag advies over de beste ontworming van uw kat.

Ontlastingsonderzoek op wormeneieren
Als alternatief voor standaard vier keer per jaar ontwormen, is het mogelijk om de ontlasting van uw huisdier te laten onderzoeken op de aanwezigheid van wormeieren. PlusDierenklinieken heeft hiervoor de mini-flotac uit Italië geïmporteerd, een zeer betrouwbare methode. Indien uit het onderzoek blijkt dat uw kat niet besmet is met wormen, hoeft hij/zij op dat moment ontwormd te worden.

Diverse wormsoorten:
 • Spoelwormen:
  • Een spoelworm leeft in de darmen en is vaak niet te zien buiten het lichaam. Alleen bij een zeer zware wormbesmetting kan het voorkomen dat een kat wormen uitbraakt of uitpoept. Ook zonder de wormen in de ontlasting te zien, kan een kat dus besmet zijn.
  • Besmetting met spoelwormen gaat via opname van eitjes uit de omgeving of via besmet voedsel. Bijvoorbeeld door het eten van gras of besmet rauw vlees. Via uw schoeisel kunt u eitjes mee naar huis nemen, met name de deurmat blijkt nog wel eens een bron van besmetting voor binnenkatten. In de darm worden de wormen volwassen. Ze kunnen de darmwand beschadigen en diarree veroorzaken. Iedere volwassen spoelworm produceert gemiddeld 250.000 (!) eitjes per dag die via de ontlasting weer in de omgeving terecht komen. De eitjes zijn microscopisch klein en niet zichtbaar met het blote oog.
  • Spoelwormen zijn een risico voor de mens! Als een mens een honden- of katten-spoelwormei doorslikt, kan de wormlarve het lichaam wel binnendringen, maar hij komt niet terug in de darmen en wordt nooit volwassen. Echter kan de wormlarve wel voor problemen zorgen; een mens kan lever-, long-, hersen- en oogproblemen of chronische vermoeidheid ervan krijgen. Bij kinderen kan het leiden tot blindheid, astma of allergie.
 • Lintwormen:
  • Lintworm verraadt zijn aanwezigheid meestal door "rijstkorrels" in de mand of bij de anus van het dier. Vlooien kunnen lintworm overbrengen. Het gelijktijdig ontvlooien en ontwormen bij een vlooienbesmetting is dus belangrijk. Vossenlintworm komt voor in Oost-Groningen en Zuid-Limburg, maar ook in het buitenland. Deze lintworm kan bij een infectie van de kat een gezondheidsrisico zijn voor de mens. Bij verblijf in risicogebieden is het belangrijk om katten die buiten komen maandelijks te ontwormen met praziquantel (Milbemax). Direct bij thuiskomst en een maand na bezoek aan een risicogebied dient de ontworming te worden herhaald.
 • Haakwormen:
  • Haakworminfecties zijn met name bij katten in asiels, kennels en bij zwerfdieren te vinden maar kunnen ook bij huiskatten voorkomen. Klachten bij een besmetting zijn vaak mild, maar ze kunnen ook ernstige darmontsteking veroorzaken.

Privacy statement


Copyright © Plus Dierenklinieken - Made by Team Klijnsma