Ontlastingsonderzoek

In het geval van maagdarmproblemen bij onze huisdieren kan een ontlastingsonderzoek veel informatie verschaffen. Er kan bij een ontlastingsonderzoek gekeken worden naar verschillende oorzaken, zoals:

  • worminfecties
  • infecties met flagellaten (Giardia en Tritrichomonas)
  • verteringsonderzoek
  • bacteriekweek

Verschillende onderzoeken van de ontlasting worden direct op de praktijk gedaan, een ander gedeelte wordt opgestuurd naar VetMedLab in Duitsland. Bij acute diarree zijn we erg blij met onze in-house-test voor Giardia, een hardnekkige darmflagellaat. Met behulp van deze test weten we binnen een half uur of er een besmetting aanwezig is.

Ook voor de diagnose van het gevaarlijke parvovirus hebben we een sneltest in huis. Deze ziekte willen we vooral bij zieke pups met een twijfelachtige of onvolledige vaccinatiestatus snel diagnosticeren en behandelen.

Microscopisch onderzoek op wormeieren is een mogelijk onderdeel van het onderzoek bij vogels en reptielen. Daarnaast kan het bij honden en katten uitgevoerd worden als alternatief voor standaard ontwormen. Wij beschikken over de mini-Flotac, een zeer betrouwbare methode om wormeieren op te sporen. Daarnaast hebben wij de mogelijkheid om ontlasting te onderzoeken op de aanwezigheid van longworm.

Bij twijfel over het goed functioneren van de vertering kan de dierenarts een onderzoek op verteringsenzymen aanvragen bij het laboratorium in Duitsland. Bij dit laboratorium kunnen, voordeliger, meerdere testen tegelijk worden aangevraagd. Bacteriën horen in de darmen thuis en zijn belangrijk voor de vertering. Echter, niet met alle bacteriën zijn we blij, zeker niet als ze overmaat in een darm voorkomen of ziekte veroorzaken.

Heeft u nog vragen, neem dan gerust contact op met onze praktijk.


Privacy statement


Copyright © Plus Dierenklinieken - Made by Team Klijnsma