Elke vogel heeft zo zijn eigen verzorgings- en voedingsbehoeften. Deze beperken zich niet tot een schone kooi en een bakje eten, ook sociale contacten, optimale omgevingsfactoren (zoals daglicht), een vast ritme, beweging en veiligheid zijn erg belangrijk. In deze informatiebrief wordt punt voor punt uitgewerkt wat met name kromsnavels (parkieten en papegaaien) nodig hebben voor een goede huisvesting en verzorging.
Huisvesting
Vogels worden vaak gehuisvest in een kooi of in een volière. Maar: geen enkele vogel hoort zijn hele leven in een kooi.
Zowel voor een kooi als volière geldt dat deze zo groot mogelijk moet zijn. Hij moet makkelijk te reinigen zijn en de vogel mag zich niet aan de kooi kunnen verwonden.
De eerste keus van materiaal is RVS en de tweede keus is powder-coated staal. Geef ze liever geen hok met plastic gecoated tralies. De vogel kan het plastic opeten en de tralies kunnen roesten, wat ook erg schadelijk is. Heeft u toch zo'n kooi, dan moet u hem vervangen zodra de plastic laag beschadigd is. Gegalvaniseerde tralies geven een risico op zinkvergiftiging.
Plaats de vogelkooi met ten minste een zijde tegen een muur, in een beschutte hoek. Dus niet voor een raam, niet in een looppad of naast een deuropening!
De temperatuur en luchtvochtigheid zijn belangrijk voor het houden van een vogel. Wat is de natuurlijke leefomgeving van de soort? Kunnen ze tegen de kou of komen de vogels uit een tropisch klimaat? Een Amazone papegaai die uit Zuid-Amerika komt waar een zeer hoge luchtvochtigheid en een hoge temperatuur heerst, kan dus niet (goed) in een koude schuur worden gehouden.
De omgevingstemperatuur mag niet onder de 15 graden komen, voor een zieke vogel is 22 graden het minimum. De ideale luchtvochtigheid in huis is minimaal 50%.
Gebruik als zitstokken natuurlijke takken. Het beste zijn grillige, natuurlijke stokken die u op verschillende plaatsen in allerlei richtingen in de kooi ophangt. Zo voorkomt u drukplekken op de poten doordat de vogel gedwongen wordt in verschillende houdingen te zitten. Er zijn verschillende soorten zitstokken hiervoor verkrijgbaar maar u kunt natuurlijk ook zelf takken zoeken. De takken mogen niet bespoten zijn want de vogel knaagt aan de stokken. Het knagen geeft de vogel ook weer wat te doen en is natuurlijk gedrag. Veilige houtsoorten die gebruikt kunnen worden zijn: wilg, hazelaar, vlier, populier, beuk, notenbomen en onbespoten hout van fruitbomen.
Zorg voor een goede bodembedekking. Schelpenzand kan voor luchtwegproblemen en infecties zorgen door ronddwarrelend stof (met opgedroogde ontlasting). Ook maïsproducten, hennep en zaagsel zijn niet aan te raden i.v.m. mogelijk aanwezige schimmels. Als goede bodembedekking kunt u beukenhoutsnippers of papier gebruiken.
Daglicht
Een vogel heeft dagelijks behoefte aan natuurlijk licht. Kromsnavels komen uit een gebied waar twaalf uur per dag de zon schijnt. Vogels die geen direct zonlicht/ daglicht krijgen, hebben vaker last van gezondheid- en psychische problemen.
Het specifieke deel van het zonlicht wat zo belangrijk is voor vogels is UV licht ( UV-A en UV-B straling). UV straling wordt tegengehouden door glas. Dat betekent dat vogels die in huis achter het glas zitten niet de benodigde UV stralen opvangen. Het is belangrijk dat kromsnavels zo vaak mogelijk naar buiten gaan om te kunnen profiteren van direct zonlicht. Omdat het niet altijd mogelijk is om uw vogel mee naar buiten te nemen, raden wij aan een daglichtlamp voor uw vogel aan te schaffen. Een goede daglichtlamp is bijvoorbeeld de Arcadialamp, deze lamp is bij ons verkrijgbaar.
Ritme
Probeer uw vogel een vast dagritme te geven. Duidelijkheid voorkomt ongewenst gedrag en stress. Neem hem bijvoorbeeld 's morgens mee naar de badkamer voor een douche en daarna naar zijn eetplek voor zijn ontbijt. Neem uw vogel mee naar buiten, op bezoek, mee wandelen enzovoort. Parkieten en papegaaien hebben minimaal tien tot twaalf uur slaap nodig. Echt slapen kunnen ze alleen op een absoluut rustige plaats. Breng de vogel dus "naar bed" in een aparte, rustige en donkere ruimte. Doe hem daar in een kleine kooi of bench. Dit moet dus een andere zijn dan de huiskamerkooi. Indien het niet mogelijk is om de kamer donker te krijgen, kunt u een doek over de kooi plaatsen, maar dit is niet ideaal.
Speelgoed
Iedere vogel heeft weer een ander favoriet speeltje. De ene vogel vindt het leuk om met karton te spelen, de andere vindt een stukje hout of baby-speelgoedsleutels veel interessanter. Probeer de speeltjes van uw vogel regelmatig af te wisselen, anders raakt uw vogel snel verveeld. Zorg ervoor dat het speelgoed van uw vogel altijd veilig is!
Bellen, kettingen en spiegels kunnen zorgen voor een metaalvergiftiging. Ook geverfde speeltjes kunnen voor vergiftigingen zorgen. Het beste is om kindvriendelijk plastic, stevig speelgoed te gebruiken. Kapot speelgoed moet u meteen weggooien. Geef nieuw speelgoed alleen als u toezicht kunt houden, zodat u in de gaten kunt houden wat uw vogel ermee doet.
Douchen
De meeste vogels vinden het heerlijk om in bad te gaan of te douchen. Dit is ook nodig voor een gezond verenkleed. Geef hem voldoende gelegenheid om te badderen of te douchen. U kunt uw vogel in bad of in de wasbak zetten met een bodempje water en de kraan zachtjes aanzetten. Als uw vogel het leuk vindt, kunt u hem meenemen onder de douche of besproeien met de plantenspuit. Let er wel op dat de straal niet te hard is.Sommige vogels willen dagelijks douchen, het minimum is twee keer per week.