"Ik heb een kitten, wanneer moet hij zijn eerste ontworming hebben?"
De ontworming van een kitten begint al bij de fokker op drie weken leeftijd, daarna moet u dit herhalen op vijf, zeven en negen weken leeftijd, dan een keer per maand tot een half jaar leeftijd, en daarna minimaal vier keer per jaar.
"Mijn kat komt niet buiten, daarom ontworm ik hem niet"
Ook binnen-katten moeten regelmatig een ontwormingskuur krijgen. Wel kan dit minder frequent, maar een tot twee per jaar is het minimum! Een kat is namelijk nooit wormvrij. Er zijn altijd larve in ruststadium aanwezig die met een ontwormingsmiddel niet aangepakt worden, omdat deze 'ingekapseld' zitten. Ze worden geactiveerd bij verminderde weerstand (ziekte) of onder invloed van hormonen (zoals dracht of krolsheid). Heeft uw kat vlooien, dan moet er extra ontwormd worden. Gebruik dan wel een middel dat ook tegen lintworm werkt (lintworm wordt namelijk overgebracht door o.a. vlooien). Komt uw kat wel af en toe in de tuin dan raden wij u aan het ontwormschema voor de buitenkat volgen.
"Mijn kat is nog nooit ontwormd"
Dan is het verstandig uw kat alsnog te ontwormen. De kat kan er mogelijk op het moment nog geen last van hebben, maar bij een ernstige wormbesmetting kan uw kat er wel degelijk ziek worden! Daarnaast is het niet enkel voor de gezondheid van uw dier, maar ook voor de volksgezondheid verstandig minimaal twee keer per jaar (voor binnenkat) of vier keer per jaar (voor buitenkat) te ontwormen. Spoelwormen zijn namelijk besmettelijk voor mensen en kinderen. De spoelwormenlarven kunnen, als we deze oplopen, door ons lichaam reizen en ontstekingen veroorzaken aan lever, nieren, longen en hersenen.
"Ik zie bij mijn kat helemaal geen wormen in de ontlasting"
Wormen ziet u ook meestal niet in de ontlasting. Alleen bij een ernstige besmetting met spoelwormen, komen de wormen met de ontlasting mee of braken ze deze uit. In de meeste gevallen zult u weinig merken aan uw kat, de wormen houden zich rustig in de darm. Krijgt het dier om een andere reden darmproblemen (bijvoorbeeld door een virus, infectie of iets verkeerd gegeten), dan zal een dier met wormen daar veel meer last van hebben, omdat de darmwand al wat geïrriteerd is. Lintwormen zie je meestal wel: dan vindt u 'rijstkorrels' op de ligplekken en/of rond de anus of onder de staart.
Ook kunnen er zweep- of haakwormen voorkomen, die graven 'gangen' in het darmkanaal waar ze zich verstoppen, en zijn nooit in de ontlasting te zien.
"Mijn kat heeft wormen, wat moet ik hier aan doen?"
Probeer te achterhalen wat voor wormen. Spoelwormen lijken op elastiekjes of spaghetti-sliertjes. Lintwormen lijken op rijstkorrels. Zweep- en haakwormen worden vaak als spoelworm geïdentificeerd, maar zijn veel dunner. Indien er meerdere dieren in huis aanwezig zijn, moeten alle dieren gelijktijdig ontwormd worden. Het dier waarbij de wormbesmetting geconstateerd is, kan de andere dieren ook besmet hebben of is juist besmet door een huisgenoot. In geval van een lintworminfectie is het verstandig om goed te controleren op vlooien. Na twee weken moet de kuur herhaald worden.
"Kan ik een ontworming niet bij de dierenwinkel kopen?"
Een dierenwinkel verkoopt ook ontwormingsmiddelen, maar niet alle middelen werken even goed. Sommige oudere middelen zijn minder veilig voor het dier. Daarnaast is er tegen sommige middelen al resistentie ontstaan, oftewel het middel werkt niet meer. Let ook op: niet alle ontwormingsmiddelen zijn breed-spectrum, vaak worden de lintwormen niet aangepakt. De ontwormingsmiddelen die wij verkopen, pakken meerdere wormen gelijktijdig aan. Bedenk ook dat alle nieuwe middelen de eerste vijf jaar bij wetgeving alleen door de dierenarts verkocht mogen worden. Dus de modernste middelen vindt u daar!
"Ik heb mijn kat pas nog ontwormd en nu heeft hij weer wormen, hoe kan dit?"
Een ontwormingskuur werkt enkel op het moment dat u deze geeft. Vangt de kat na de ontworming een besmette muis of raakt hij in contact met besmette ontlasting dan kan hij opnieuw wormen oplopen. Het is verstandig uw kat opnieuw te ontwormen.
"Het lukt mij niet om mijn kat te ontwormen, hij slikt geen tabletten..."
Er zijn verschillende middelen bij ons verkrijgbaar, smakelijke tabletten, smakelijke pasta en, zeer handig, druppels voor in de nek (Stronghold en Profender)!