Een nest kittens

De bevalling is achter de rug en u bent de trotse eigenaar van een nestje kittens. Kittens worden geboren met hun ogen dicht. De oogjes van de kittens gaan pas open als ze vijf tot tien dagen oud zijn. De navelstreng zal na de geboorte langzaam verdrogen en tussen de vier en zeven dagen van de buikjes vallen.

Voedsel

Kittens wegen bij de geboorte gemiddeld 70 tot 140 gram. Het is erg belangrijk dat u vanaf de geboorte elke dag de kittens weegt en dit gewicht noteert. Weeg de kittens dagelijks tot de kittens 4 weken oud zijn. Weeg ze daarna wekelijks. Een kitten moet, ongeacht het ras of geboortegewicht, in zijn eerste levensweek elke dag ongeveer 10% van het geboortegewicht aankomen. Op deze manier is het geboortegewicht na een week verdubbeld. Gemiddeld zal een kitten daarna 100 gram per week aankomen. Als de kittens om wat voor reden dan ook, te weinig voeding binnen krijgen, is dat dezelfde dag nog te merken aan hun gewicht. Het kitten zal niet zijn aangekomen of zelfs afgevallen zijn. Wacht niet af en begin gelijk met het bijvoeren van de kittens met speciale kittenmelk. Geschikte kittenmelk is KMR en is verkrijgbaar in kant-en-klare blikjes of in poedervorm waarvan u zelf melk moet maken. KMR is in onze in praktijk te verkrijgen. Vanaf 4 weken leeftijd mogen de kittens aan vast voedsel gaan wennen. Eventueel kunnen de brokjes nog wat geweekt worden in water.

Wormen

Het is belangrijk om de kittens en de moederpoes goed te beschermen tegen parasieten. Ze missen de weerstand om wormlarven met hun immuunsysteem te doden. Kittens krijgen vaak veel larven van spoelwormen nog in de baarmoeder en via de moedermelk binnen. Grote hoeveelheden wormen in de darmen van deze jonge dieren kunnen makkelijk leiden tot beschadiging of verstopping van de darm. Ook is de voedingsopname veel slechter, wat kan leiden tot slechte groei of een verminderde weerstand tegen andere ziektes. De moederpoes moet 2 weken na de bevalling behandeld worden met een Stronghold+ pipet. Dit is een veilig middel bij zogende dieren wat ook de kittens helpt te beschermen tegen de spoelwormen die ze via de moederpoes binnen kunnen krijgen. Kittens moeten op 3, 5 en 7 weken leeftijd worden ontwormd, t/m 2 weken na het stoppen met spenen bij de moederpoes. Gemiddeld vanaf 8 weken leeftijd raden we aan ze iedere maand te ontwormen totdat ze 6 maanden oud zijn. Daarna mogen ze net als volwassen dieren iedere 3 maanden ontwormd worden. Let er op dat niet elk middel bij jonge dieren gebruikt mag worden. Voor meer informatie kunt u terecht bij onze assistentes of kunt u op onze website kijken. Verder is het verstandig om de kittens en de moederpoes te behandelen tegen vlooien. Een veilig middel voor kittens vanaf 6 weken leeftijd is Stronghold+. Vergeet niet dat u alle dieren in uw huishouden moet behandelen om vrij te worden van parasieten. Lees meer in onze brieven over ontwormen en ontvlooien.

Vaccinaties

Kittens moeten 2 basisvaccinaties krijgen om een goede immuniteit op te bouwen. Als de kittens 8 à 9 weken oud zijn, is het tijd voor hun eerste vaccinatie. Deze inenting werkt tegen kattenziekte en niesziekte. Zodra de kittens 12 weken zijn, kan de tweede vaccinatie gegeven worden. Ook deze beschermt tegen kattenziekte en niesziekte. Pas na de 2e vaccinatie is uw kitten goed beschermd. Wij raden aan om alle kittens te laten chippen. Mocht de nieuwe aanwinst ooit eens zijn weg kwijt raken, om wat voor reden dan ook, dan kan door middel van de transponder de kat weer met de eigenaar herenigd worden.


Privacy statement


Copyright © Plus Dierenklinieken - Made by Team Klijnsma