Negeren of troosten bij angstgedrag?

Al jaren houdt men vast aan het principe dat als een hond ergens van schrikt en angstgedrag vertoont, je de hond moet negeren. De hond moet het zelf maar uitzoeken. Dit is eigenlijk heel jammer, omdat wetenschappelijk onderzoek uitwijst dat wij daar eigenlijk anders mee moeten omgaan. Het troosten is niet datgene dat de hond als beloning ervaart, maar het ophouden of het weggaan van de dreiging is de beloning. Als we de hond zijn eigen gang laten gaan kan hij alle soorten van gedrag ontwikkelen om die dreiging te laten verdwijnen. Zo kan hij blaffen en uitvallen naar een brommer die toch doorrijdt, waarbij de hond kan leren dat uitvallen werkt. De hond kan vluchten voor enge objecten, mensen of dieren, waarmee hij leert dat hij sneller is en dat als hij vlucht de dreiging verdwijnt. Dit is toch niet wat wij willen. Als de hond schrikt van een rotje en u ook, ga dan niet met veel bombarie schelden op die kinderen die veel te vroeg beginnen met het afsteken van vuurwerk. Blijf rustig, onderdruk uw boosheid en laat uw hond merken dat u snel van de schrik hersteld. Het kan zijn dat uw hond naar u kijkt om uw reactie te peilen. Als u rustig doorloopt is dit uitstekend. Uw hond is nu in staat uw reactie in te schatten op een wijze van; “oké, ik hoef me hier niet druk om te maken”. Komt uw hond echter steun bij u zoeken geef hem die steun dan ook. Honden mogen best steun hebben. U bent in zijn ogen de (roedel)leider. Een roedelleider zorgt voor de bescherming van zijn roedel en helpt zijn roedel in moeilijke tijden. Honden raken vaak in paniek van vuurwerk of onweer. Een kennis van mij heeft zijn hond altijd genegeerd en het hem zelf laten uitzoeken. Dit resulteerde uiteindelijk dat de hond wegvluchtte voor het onweer in plaats van naar zijn baas toe te rennen om bij hem steun te zoeken. Het heeft hem een dag gekost om zijn hond weer terug te vinden.


Dr. M.B.H.Schilder van de Universiteit Utrecht heeft onderzoek gedaan naar de invloed van troosten op het angstgevoel van de hond:

  • Moet de hond het alleen uitzoeken, dan duurt het heel lang voordat de hond hiervan hersteld.
  • Steunt de eigenaar de hond door dicht tegen de hond aan te gaan staan of bij de hond te gaan zitten (zie foto) of als de hond tegen de eigenaar aan gaat liggen, dan werkt dit angst/stress-verlagend.
  • Gaat de eigenaar de hond aanhalen en toespreken, dus troosten, dan neemt het angstgevoel van de hond nog sneller af. Het nadeel hiervan kan zijn dat de hond geen angst heeft, maar het angstgedrag gaat vertonen om de prettige aandacht van het aanhalen te krijgen.

Als de hond steun komt zoeken, geef hem die steun dan ook en zorg dat de angst/stress vermindert. Als uw hond bij vuurwerk naar u toekomt, al hijgend en bibberend, kalmeer hem dan en leer hem vervolgens dat hij bij u de steun vindt, die hij nodig heeft en dat hij bij u minder stress hoeft te vertonen. Als u dit doet zal de hond in plaats van weg te vluchten, naar u toekomen, want u bent de baas waar hij op kan rekenen!


Privacy statement


Copyright © Plus Dierenklinieken - Made by Team Klijnsma