Nagels knippen bij de kat

Gelukkig zijn er katten waarbij de nagels nooit geknipt hoeven te worden, omdat de nagels door het lopen op harde ondergrond en het gewicht van het dier vanzelf afslijten. Bij deze dieren is het alleen belangrijk om af en toe te controleren of het zijnageltje (duim) niet te lang wordt. 
Sommige katten hebben zwarte nagels en de kans op "in het leven" (dus het gevoelige deel) knippen wordt dan groter, omdat je niet goed kunt zien tot waar de nagel afgeknipt kan worden. Wanneer u de kans op in het leven knippen te groot vindt, dan kunt u de nagels ook telkens een stukje afvijlen. Bij de dierenarts(assistente) kunt u altijd een afspraak maken voor nagels knippen.

Te lange nagels kunnen een afwijkende stand van de voeten veroorzaken. Ook kunnen ze na lange verwaarlozing doorgroeien (rond groeien) tot in het vlees. Dit is natuurlijk zeer pijnlijk. Als u zelf de nagels van uw kat wil gaan knippen, schaf dan een goede nageltang voor dieren aan. Gebruik altijd een stevige scherpe tang. Als de tang niet scherp genoeg is, drukt deze de nagel teveel samen voordat er daadwerkelijk geknipt wordt. Vergelijk het gevoel alsof u met uw vingers tussen de deur komt. 

Heeft uw dier lichtgekleurde nagels dan kunt u goed zien waar het 'leven' zit. Dit is de rode ader die u in de nagel ziet. U kunt ruim daarvoor de nagel veilig afknippen.
Heeft uw dier zwarte nagels dan knipt u het minimale eraf om te voorkomen dat u in het 'leven' knipt, hetgeen zeer pijnlijk is. Gebruik bij twijfel een vijl om een stukje van de nagel af te vijlen. Zorg dat iemand u helpt met het vasthouden van uw kat.

Mocht u onverhoopt toch het bloedvat raken dan moet deze zo snel mogelijk worden gedicht. Hiervoor kunt u druk uitoefenen met een schone doek, een ijsblokje of aluin gebruiken. Ook maizena kan worden gebruikt om het bloeden te stelpen.


Privacy statement


Copyright © Plus Dierenklinieken - Made by Team Klijnsma