Nagels knippen bij de hond

Gelukkig zijn er veel honden waarbij het nooit gedaan hoeft te worden. Bij deze honden slijten de nagels voldoende af door het lopen op harde ondergronden en het gewicht van de hond. Het is dan alleen nog belangrijk om af en toe te controleren of het zij-nageltje (de duimnagel) niet te lang wordt.

Het leven
Bij veel kleine honden is het knippen van de nagels een regelmatig terugkerend noodzakelijk kwaad. Veel honden hebben zwarte nagels hebben en de kans op "raak" knippen (in het 'leven' knippen), is voor veel mensen een enge gedachte. Wanneer u de kans op raak knippen  te groot vindt, dan kunt u de nagels ook telkens een stukje afvijlen. Gaat uw hond regelmatig naar de trimsalon dan zal de trimster de nagels van uw hond knippen, dit is bij de meeste salons een standaard onderdeel van de behandeling. Bij de assistente kunt u een afspraak maken om alleen de nagels te knippen.

Wanneer knippen?
Om te controleren of het noodzakelijk is dat de nagels geknipt worden, zet u de hond recht op zijn poten. Staan de nagels nu van de grond af, dan hoeft u niet te knippen. Indien de nagels wel de grond raken moeten de nagels geknipt of gevijld worden.

Waarom knippen?
Te lange nagels kunnen voor een afwijkende stand van de voeten veroorzaken. Als u zelf de nagels van uw hond wilt gaan knippen, schaf dan een goede nageltang aan voor dieren: een grote tang voor grote en middelgrote rassen, een klein nagelschaartje voor kleine hondjes, pups, katten en konijnen. Koop een professionele geheel RVS-tang. Gebruik altijd een stevige scherpe tang. Als de tang niet scherp genoeg is drukt deze de nagel teveel samen voordat er daadwerkelijk geknipt wordt. Vergelijk het met het gevoel alsof u met uw vingers tussen de deur komt. Er zijn ook speciale vijlen voor hondennagels.

Hoe te knippen?
Heeft uw hond lichtgekleurde nagels, dan kunt u zien waar het 'leven' zit. Dit is de rode ader die u in de nagel ziet. U kunt ruim daarvoor de nagel veilig afknippen. Heeft uw hond zwarte nagels dan knipt u het minimale wat nodig is eraf om te voorkomen dat u in het 'leven' knipt, wat zeer pijnlijk is voor de hond. Soms is de nagel aan de achterkant opengespleten, in dat opengespleten gedeelte is het ook veilig om te knippen. Houd bij het knippen van de nagels de lijn aan zoals die aangeven staat op de tekening. Gebruik bij twijfel een vijl om een stukje van de nagel af te vijlen.  Mocht u onverhoopt toch het bloedvat raken dan moet deze zo snel mogelijk gedicht worden. Het stollen van het bloed kan versneld worden door er op te drukken met een schone doek, een ijsblokje, maïzena of aluin.


Privacy statement


Copyright © Plus Dierenklinieken - Made by Team Klijnsma