Huidmadenziekte (myiasis) bij het konijn

Als aan het eind van het voorjaar de dagen warmer en vochtiger worden, sterven regelmatig konijnen aan huidmadenziekte (officiële naam: myiasis). De huidmadenziekte wordt veroorzaakt door de groen-blauwe vlieg, die in deze periode tevoorschijn komt. Ze ruimen uitwerpselen op van onder andere katten, honden en kippen, maar zoeken ook naar een geschikte plaats waar ze hun eitjes kunnen leggen zoals op het achterwerk van schapen en konijnen.

Risico's

Indien uw konijn oud is, last heeft van incontinentie, diarree en/of van plakpoep, loopt hij/zij extra risico. Ook bij konijnen met overgewicht, langharige konijnen en konijnen die verkeerde voeding krijgen, komt deze ziekte eerder voor. De vliegen komen vaak af op de lucht van ontlasting en urine. Ze leggen eitjes in de aangekoekte uitwerpselen of op vieze en/of aangetaste huid, en hebben een voorkeur voor de onderkant van de staart en tussen de achterpoten. Madenziekte kan bij warm vochtig weer in 24 uur ontstaan. De maden die zich ontwikkelen eten zich in minder dan 4 uur naar binnen in het dier. Zonder snelle behandeling kan uw konijn binnen 2 dagen sterven.

Symptomen

Een besmet konijn heeft duidelijk pijn, is stil, zit vaak te rillen en de achterkant is rood en vies. Let op: konijnen zijn prooidieren en laten daarom niet direct zien dat er wat mis is. Wanneer u ontdekt heeft dat uw konijn maden heeft, bel dan direct de dierenarts, ook al is het in het weekend.

Behandeling

De dierenarts zal, afhankelijk van de toestand, uw konijn zo snel mogelijk behandelen. De achterkant wordt geschoren en gewassen. Uw konijn zal helemaal nagekeken worden op wondjes waar de maden ook in kunnen zitten. De maden worden één voor één met een pincet verwijderd. De dierenarts kan een injectie geven met een parasietdodend middel. Uw konijn zal pijnstilling en antibiotica krijgen en indien nodig een infuus en dwangvoeding. Verder dient u zelf thuis regelmatig te controleren of er nog maden aanwezig zijn. Deze moeten verwijderd worden en uw konijn moet regelmatig worden gewassen.

De dierenarts zal uw konijn nog controleren op andere mogelijk aanwezige problemen, zoals gebitsproblemen, verkeerde voeding, diarree en dergelijke. 

Voorkomen

  • Houd het hok goed droog en schoon en controleer uw konijn iedere dag onder de staart op aangekoekte ontlasting, natte vacht en wondjes over het gehele lichaam. Indien de achterkant vies is, kunt u deze schoonmaken met lauwwarm water. Konijnen hebben een gevoelige huid, dus gebruik alleen water of een speciale konijnenshampoo. Belangrijk is om daarna de achterkant weer goed droog te maken!
  • De juiste voeding voor uw konijn bestaat voornamelijk uit hooi. Een gezond konijn eet hier de hele dag van.  Kijk voor meer voedingsadviezen onder het hoofdstuk voeding.
  • Bedenk dat een regelmatig vuil achterwerk meestal wijst op problemen met het maagdarmkanaal. Dit kan het gevolg zijn van een slecht gebit, voedingsfouten, ziekte of een verstoorde darmflora.
  • Er is een nieuw goed middel om maden en vliegeneitjes te bestrijden: de spray Nomyiasis van AST. 1x per maand de vacht insprayen en inwrijven is voldoende. Verkrijgbaar bij PlusDierenklinieken.

Uitwendige middelen die door veehouders en hobbyboeren worden gebruikt tegen de vliegen en maden bij schapen zijn voor konijnen niet veilig en veroorzaken in veel gevallen versuffing of zelfs verlamming. Gebruik deze dan ook niet.

                   

Groen-blauwe vlieg      Innesteling           Besmet konijn met
                                                                                   maden   


Privacy statement


Copyright © Plus Dierenklinieken - Made by Team Klijnsma