Mijn kat eet niet, wat nu?

"Een kat moet elke dag eten. Hij/zij kan veel minder goed tegen een dagje vasten dan een mens of hond."

Als een kat niet eet, wordt hij of zij misselijk. Hierdoor wil de kat niet eten en is het cirkeltje rond. De kans op een spontaan herstel neemt dan snel af. Zonder hulp wordt uw kat steeds zieker.
Als uw kat wel vrolijk en speels is, maar slecht eet, kunt u kijken of hij/zij iets anders wil eten dan het normale voedsel.
Als uw kat ziek is, braakt, knarsetandt of afwijkend gedrag vertoont, kunt u het beste een afspraak maken met uw dierenarts. Hoe eerder de oorzaak van de problemen wordt gevonden en hoe sneller een effectieve behandeling wordt gestart, des te sneller zal uw kat weer herstellen.

Verschillende oorzaken van slechter eten

Er zijn heel veel verschillende oorzaken waardoor een kat slechter gaat eten. Het kan een lichamelijke oorzaak zijn zoals bijvoorbeeld niesziekte, maag- of darmontsteking, een schildklierprobleem, nierfalen, alvleesklierontsteking of suikerziekte. Maar er kunnen ook andere oorzaken aanwezig zijn zoals bijvoorbeeld wisseling van voer, de eigenaar is op vakantie of er is een andere kat in huis.

Wat ziet u als eigenaar?

Katten die slecht tot niet eten kunnen misselijk zijn. Veel misselijke katten krijgen een afkeer tegen hun normale brokken. Ze rennen wel naar hun etensbakje, maar kijken dan teleurgesteld naar de inhoud.

Veel eigenaren denken dat hun kat wel wil eten, maar niet kan eten. Of denken dat ze niet goed kunnen slikken. Vaak is dat onjuist. Het kan zijn dat de kat een totale andere voeding wel wil eten.

Soms zien eigenaren dat hun kat kwijlt. Katten die plotseling kwijlen kunnen een slikprobleem of een afsluiting van de slokdarm hebben.

Vaker is er sprake van ernstige keelpijn a.g.v. niesziekte.

Het gebit kan ook een rol spelen. Katten kunnen pijn hebben door resorptieleasies in de kiezen (gaatjes). Dat heeft tot gevolg dat de kat moeite heeft met brokken eten of helemaal geen brokken meer wil eten. Ook kan tandvleesontsteking (gingivitis of stomatitis) een rol spelen. Als katten ook braken, diarree of andere klachten hebben die niet verklaard kunnen worden door gebitsproblemen, is verder onderzoek aan te raden.

Slecht eten en leververvetting

Zodra een kat afvalt, is de kans op het krijgen van een leververvetting groot (zie leververvetting bij de kat). Door de ophoping van vet in de lever wordt de kat misselijk(-er).
Bij deze katten zijn bij bloedonderzoek de leverwaarden vaak verhoogd. Dit wordt veroorzaakt door het slechte eten en is niet de oorzaak van het slechte eten.
Met een echo en leverbiopten moet aangetoond worden of er sprake is van leververvetting of een andere leverziekte.   

Diagnostiek bij een kat die niet eet

Als de ziektegeschiedenis en het lichamelijk onderzoek geen duidelijke aanwijzing geven over de richting waarin gezocht moet worden, zal verder onderzoek nodig zijn. Verder onderzoek kan bestaan uit een bloed- en urineonderzoek. Bij veel katten is ook een echo of een endoscopie nodig om de oorzaak te achterhalen.

Behandeling van een kat die niet eet

  •     Als de oorzaak van de slechte eetlust wordt achterhaald en behandeld, is de kans op herstel groter.
  •     Om braken en/of misselijkheid te bestrijden kan Cerenia® of Emeprid® (metoclopramide) worden gegeven.
  •     Om de eetlust op te wekken kunnen lage doseringen diazepam of mirtazapine worden gegeven.
  •     Als uw kat niet zelf eet, moet de kat geholpen worden met eten. Dit kan door het in de mond spuiten van voeding of door het plaatsen van een voedingssonde via de neus of via de hals. Het ingeven van eten via een sonde is makkelijker voor de eigenaar en vaak minder stressvol voor de kat. In de meeste gevallen accepteert de kat een voedingssonde goed.
     

Een kat moet zoveel eten krijgen, dat hij niet meer afvalt.

 


Privacy statement


Copyright © Plus Dierenklinieken - Made by Team Klijnsma