Melkkliertumoren bij de rat

Eén van de meest voorkomende problemen bij ratten zijn bulten. Heel vaak zijn dit bulten op de buik of borst en dat blijken dan melkkliertumoren te zijn. Gelukkig zijn 90% van deze tumoren goedaardig (fibro-adenoma), dat wil zeggen dat ze niet uitzaaien. De grootste problemen ontstaan meestal doordat de bulten heel groot kunnen worden (soms wel 10 cm). De dieren kunnen er minder goed door bewegen, ze slepen er mee over de grond zodat er wonden ontstaan. Daarnaast kost tumorgroei veel energie, waardoor ze sterk kunnen vermageren. Dus ook al zijn de tumoren goedaardig, ze krijgen er toch problemen van.
Melkkliertumoren kunnen bij ratten overal ontstaan waar melkklierweefsel zit, en dat is vrij uitgebreid bij een rat. Van onder de oksel tot bijna bij de staart. Meestal ontstaan ze als de rat meer dan 1 jaar oud is. Ze voelen aan als zachte knobbels en zijn nooit pijnlijk. Sommige tumoren groeien heel langzaam, andere groeien heel snel en kunnen heel groot worden.
Soms wordt het gebruik van medicatie aangeraden, maar dit heeft bijna altijd een teleurstellend effect.
Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat we de tumoren kunnen voorkomen. Door de vrouwtjesratten op jonge leeftijd te steriliseren, wordt de kans op deze tumoren aanzienlijk verkleind. Deze operatie kunnen we doen vanaf 4 maanden leeftijd. Meestal knappen ze hier vlot weer van op. Door deze operatie uit te voeren, kunnen we de levensduur van de rat behoorlijk verlengen.
Op dit moment is enige behandeling van melkkliertumoren en operatie. Door de dieren een goede pijnstilling en de meest veilige narcose te geven, kunnen we de bulten goed verwijderen. We hebben goede ervaring met deze operatie bij de PlusDierenklinieken. Helaas komen de bulten vaak binnen enkele maanden terug op andere plaatsen. Enkele maanden zijn op een rattenleven echter een behoorlijke tijd. Er zijn aanwijzingen dat het verwijderen van de tumor samen met een sterilisatie ook op latere leeftijd de vorming van nieuwe tumoren kan voorkomen.


Privacy statement


Copyright © Plus Dierenklinieken - Made by Team Klijnsma