Medicijnen ingeven bij een kat

Hoe geef ik mijn kat tabletten?
Het geven van tabletten aan uw kat kan stressvol zijn en maar weinig katten werken mee. Toch is het erg belangrijk dat een medicijnkuur volledig gegeven wordt. Als het niet lukt, neem dan contact op met ons! Wij begrijpen dat het bij sommige katten een flinke uitdaging kan zijn en zullen u proberen te helpen.

Kan de tablet met of in het eten gegeven worden?
Sommige tabletten zijn smakelijk en zullen vrijwillig door uw kat opgegeten worden. Andere tabletten kunnen verstopt worden in een stukje van het favoriete voer (bijvoorbeeld in een stukje kaas, vlees of vis) of vermalen worden door wat natvoer. Op onze praktijk verkopen wij ook Easypill, een smakelijke, kneedbare, deegachtige substantie waar u de tablet in kunt verstoppen. Sommige tabletten mogen juist niét worden vermalen of moeten vóór een maaltijd gegeven worden. Lees daarom altijd goed de bijsluiter en het etiket op de verpakking. Neem bij vragen hierover contact op met onze kliniek.

Het geven van een tablet

 • Hanteer uw kat altijd voorzichtig. Indien uw kat zeer gestrest wordt, neem contact met ons op om eventuele alternatieven te onderzoeken.
 • Het kan handig zijn dat iemand uw kat voorzichtig vasthoudt, terwijl u de tablet geeft. Het kan makkelijker zijn om uw kat voorzichtig in een grote handdoek/laken te wikkelen om ze stil te houden en te voorkomen dat u gekrabd wordt.
 • Gebruik uw handen, armen en lichaam om uw kat stil te laten staan.
 • Houd de kop van uw kat stevig maar voorzichtig vast, plaats uw duim en wijsvinger aan beide zijden op het kaakbot net achter de mondhoek. Als u dit gebied stevig vasthoudt, doet u uw kat geen pijn. maar u heeft wel controle over zijn/haar kop.
 • Houd de pil tussen duim en wijsvinger van de andere hand.
 • Kantel de kop van de kat zodat zijn neus omhoog wijst.
 • Open de bek door uw vinger op de kleine tandjes (snijtanden) aan de voorzijde van de onderkaak te plaatsen en voorzichtig de kaak naar beneden te trekken.
 • Zodra de bek open is, duwt u zo snel mogelijk de tablet zover mogelijk achterin de bek. Hierna laat u de bek los zodat de kat kan slikken.
 • De kunst is om de tablet zover mogelijk achter in de bek te krijgen zodat uw kat de tablet alleen nog maar door kan slikken en niet meer uit kan spugen!
 • "Pillenschieters" kunnen gebruikt worden om te voorkomen dat u uw vinger in de bek van de kat hoeft te stoppen.
 • Om te zorgen dat de tablet goed doorgeslikt wordt en om problemen te voorkomen, is het verstandig met een spuitje wat water in de bek in te geven na het toedienen van de tablet.
 • Beloon uw kat met een knuffel of aandacht, met spel of iets lekkers
 • Mocht het u niet lukken om de medicatie in te geven neem dan contact met ons op, wij helpen u graag!
  Bekijk ons filmpje waarbij u uitleg krijgt over het ingeven van een tablet:

Twijfel!?!
Als er ook maar iets is waar u zich zorgen over maakt twijfel dan niet en neem gerust contact op met de kliniek, wij helpen u en uw huisdier graag!

Gedragsbegeleiding
Heeft u vragen over het gedrag van uw kat of is er sprake van een gedragsprobleem?
Dan kunt u contact opnemen met onze kattengedragsdeskundige Mandy van Holland. mvanholland@plusdierenklinieken.nl

€36,75 telefonisch consult - (prijs 2021)

Bekijk onze website voor meer informatie over de kosten:
https://www.plusdierenklinieken.nl/plusgedragsbege...Privacy statement


Copyright © Plus Dierenklinieken - Made by Team Klijnsma