Maagdraaiing bij de hond

Een maagdraaiing komt voornamelijk voor bij grote hondenrassen met een diepe borstkas, zoals Duitse Doggen, Ierse Wolfshonden, Herders, Retrievers en andere grote rassen. Meestal begint het met een hele sterke uitzetting van de maag (dilatatie). Dit kan veroorzaakt worden door een combinatie van (te) veel eten, drinken, een grote hoeveelheid lucht inslikken of een maagdarmaandoening. Het zwaartepunt van de maag wordt dan verplaatst, met als gevolg dat deze kan gaan draaien. De maag zit bij de meeste dieren namelijk alleen vast aan de slokdarm aan de voorzijde en aan de twaalfvingerige darm aan de achterzijde. Wanneer de maag een slag draait, worden de slokdarm en de darmen dichtgeknepen. Hierdoor kan er niets meer de maag in of uit. Bloedvaten komen ook in de verdrukking, met alle gevolgen van dien.

Symptomen
Bij een maagdraaiing zijn de symptomen meestal al snel erg verontrustend. Doorgaans is de hond net na het eten onrustig en misselijk. Hij voelt zich duidelijk niet lekker. Vaak probeert hij te braken, maar dit lukt niet en hoogstens komt er wat wit slijm uit. In korte tijd zwelt de buik duidelijk op, en vooral aan de linkerkant. Dit komt doordat het voedsel in de maag enigszins verteerd wordt, waarbij er gassen vrijkomen. Deze kunnen de maag ten gevolge van de draaiing niet meer verlaten. Bij het op de buik tikken aan de linkerzijde van de hond kun je een holle toon horen.

Diagnose
De diagnose van een maagdraaiing wordt onder andere gemaakt op basis van het verhaal en de symptomen.
Bij onzekerheid kan er een röntgenfoto gemaakt worden, de met gas gevulde, gedraaide maag is dan duidelijk zichtbaar.

Behandeling
Wanneer een hond een maagdraaiing heeft, dient er razendsnel te worden ingegrepen. Dit is namelijk een levensgevaarlijke situatie en zonder ingrijpen zal de hond zeker doodgaan.

Om te beginnen wordt er een infuus aangelegd om de (levensbedreigende) shock te bestrijden. Daarna wordt geprobeerd een slang (maagsonde) in de maag te brengen. Als het meezit kan zo een deel van het gas en een hoeveelheid maaginhoud afgevoerd worden. De maag wordt hierdoor kleiner en de kans bestaat dat hij weer in zijn normale positie terugdraait. Wanneer de maag meer dan 180º gedraaid is, zal een slang niet meer tot in de maag gebracht kunnen worden. In dat geval wordt geprobeerd dwars door de buikwand heen met een holle naald de maag aan te prikken. De gassen kunnen door de naald naar buiten en met een beetje geluk draait de maag zover terug dat het mogelijk wordt de maagsonde erin te brengen om de rest van de inhoud eruit te hevelen. Indien dit alles niet lukt, of indien het wel lukt, maar de maag daarna toch weer opzet, zit er niets anders op dan operatief in te grijpen.

Operatie
Tijdens de operatie wordt de maag leeggemaakt en weer in zijn normale stand teruggedraaid. Vaak lukt dit door de gesloten maag met de hand te draaien en met een sonde te legen, een enkele keer moet de maag geopend worden om inhoud te verwijderen. De overige organen worden gecontroleerd op schade, die kan ontstaan door de afgeknelde bloedvaten. Wanneer de maag weer in de juiste positie ligt, wordt hij aan de buikwand vastgehecht, zodat er niet nogmaals een maagdraaiing kan optreden. Tijdens de operatie kan blijken dat al een deel van de maagwand is afgestorven, waardoor mogelijk tot euthanasie besloten moet worden. Gemiddeld overleeft ongeveer 40% van de honden deze zware operatie.

De beslissing om de hond te opereren moet snel genomen worden, want de reeds kleine kans op overleving wordt met de minuut kleiner.

Wanneer de behandeling van de maagdraaiing succesvol is, met of zonder operatie, wordt de hond nog enige dagen behandeld met medicijnen, waardoor het samentrekken van de maag gestimuleerd wordt. Verder mogen ze de eerste dag vrijwel niks te eten krijgen. Daarna krijgen ze frequent kleine beetjes licht verteerbaar voer, bijvoorbeeld i/d van Hill's die speciaal ontwikkeld is voor maag-darmaandoeningen.

Preventie
Je kunt proberen het ontstaan van een maagovervulling en -draaiing te voorkomen. Dit kan door de hond in plaats van één of twee keer per dag, wat vaker op een dag te voeren, liefst lichtverteerbare voeding. Laat uw hond geen grote hoeveelheden water ineens drinken, ook niet na inspanning of bij warmte, maar doseer het.  Bovendien is het verstandig niet direct na het eten met een hond te gaan wandelen of stoeien, want daardoor wordt het kantelen van de maag in de hand gewerkt. Een maagdraaiing is altijd een spoedgeval en als de patiënt niet snel behandeld wordt, zal hij zeker sterven.
Sommige eigenaren kiezen ervoor om bij honden met een groot risico op maagdraaiing, de maag preventief vast te laten zetten. Dit kan via een laparoscopische operatie en  ook tegelijk met bijvoorbeeld een sterilisatie. Nadat de maag is vastgezet kan de maag normaal gesproken niet meer draaien. Het is echter wel mogelijk dat de maag nog opzet.


Privacy statement


Copyright © Plus Dierenklinieken - Made by Team Klijnsma