Luchtwegproblemen bij ratten

Chronische luchtweginfectie bij de rat (chronic respiratory disease, CRD) heeft verschillende oorzaken. Diverse virussen en bacteriën versterken elkaar waardoor het dier klachten krijgt. Daarnaast spelen omgevingsfactoren en de conditie van het dier mee in de ernst van de ziekte.

De oorzaak van deze luchtwegziekte is dus een combinatie van:

 • te veel ammoniak in de lucht door te veel urine en te weinig ventilatie in het hok
 • besmetting met Sendai virus, PVM (paramyxovirus), rat respiratory virus, CAR bacillus, Haemophilus bacterie en Mycoplasma
 • genetische overgevoeligheid voor genoemde ziekte-verwekkers (dit wordt versterkt door inteelt)
 • vitamine A en E tekort (dit ontstaat indien er geen goede kwaliteit rattenvoeding gegeven wordt)
 • overgewicht
 • slechte bodembedekking met veel stof zoals zaagsel

Ratten van alle leeftijden kunnen luchtwegproblemen krijgen. In het begin zijn de klachten mild en worden ze niet altijd door de eigenaar opgemerkt: zwaarder ademen, gewichtsverlies, rode tranen, reutelende ademhaling en niezen. In een later stadium kan ernstige benauwdheid met veel bijgeluiden voorkomen. Soms wordt een scheve kop en evenwichtsproblemen gezien. Alleen niesklachten komen meestal door een allergie (en slechte bodembedekking!) en niet door deze ziekte.

Wat kunnen we er aan doen?

Vele factoren spelen een rol in het ontstaan van deze ziekte. Daarom is behandeling niet makkelijk. Soms hebben er al te veel veranderingen in de luchtwegen plaatsgevonden. Deze schade is niet meer omkeerbaar. Omdat de ziekte nooit meer overgaat, moet er levenslang behandeld worden! Behandeling heeft als doel de klachten te verminderen, zodat de rat nog een leuk leven kan leiden. 

Mogelijke behandelingsmethoden:

 • Antibiotica kunnen in het begin helpen om een bacteriële infectie te bestrijden, maar gaan het probleem zeker niet oplossen. De meeste bacteriën zitten in de slijmlaag en daar dringen antibiotica niet in door! Toch kan het nuttig zijn doxycycline (een antibiotica) levenslang te geven, niet om bacteriën te bestrijden, maar om het ontstekingsremmend effect.
 • Middelen als prednisolon (corticosteroïden) hebben een kortdurend effect en helpen bij acute benauwdheid. Er is weinig wetenschappelijk bewijs dat het nut heeft om het langer te geven en het kan zeker nadelig werken.
 • Middelen die de luchtwegen open zetten (bijv. theophylline) kunnen ademen makkelijker maken en zorgen ervoor dat de werking van epitheelhaartjes in de luchtwegen (die het slijm verplaatsen en opruimen) beter werken. Astma-inhalatoren voor mensen kunnen helpen bij een acute levensbedreigende benauwdheidsaanval.
 • Vernevelen is een hele goede therapie. Hierbij wordt een zoutoplossing door een speciaal vernevel-apparaat in de lucht gebracht waardoor het ingeademd kan worden en diep in de luchtwegen doordringt. Het zorgt dat het dier makkelijker kan ademen, het lost slijm op en doodt bacteriën. Deze behandeling is alleen nuttig indien het 1-2x daags, levenslang wordt gedaan.
 • Bisolvon werkt slijmverdunnend. Er is nooit wetenschappelijk onderzocht of het werkt bij ratten, zoals bijna alle van de hierboven genoemde therapiën. (Kinderbisolvon (4 mg/5ml), levensslang 4 ml door 100 ml drinkwater).

Privacy statement


Copyright © Plus Dierenklinieken - Made by Team Klijnsma