Luchtwegproblemen bij konijnen

Vieze neus

Konijnen kunnen een vieze neus hebben met  heldere of groene neusuitvloeiing, niezen en mogelijk ook ontstoken ogen. Dit wordt meestal veroorzaakt door een besmettelijke bacterie (Pasteurella multocida). De bijbehorende ziekte wordt "snot" genoemd. Pasteurella kan ook middenoorontsteking geven en abcessen veroorzaken.
Meestal treedt deze ziekte op bij net aangeschafte jonge konijnen.

Behandeling met antibiotica is vaak alleen succesvol als je er op tijd bij bent. Als de luchtwegen al vol zitten met dik groen snot is behandeling vaak teleurstellend. Een goede keus van antibiotica is erg belangrijk. Veel dierenartsen schrijven standaard enrofloxacine (Baytril) voor bij problemen, dit werkt echter niet tegen Pasteurella.
Sommige konijnen raken chronisch besmet en komen nooit helemaal van deze bacterie af. De klachten komen dan regelmatig terug na een periode van stress. 
De infecties van de voorste luchtwegen moeten niet verward worden met een syfilis infectie. Hierbij hebben (jonge) konijnen korsten op de neus en genitaliën.
Luchtwegproblemen ontstaan eerder als er te weinig frisse lucht in het hok komt. Pas dus op met helemaal dichtmaken van het hok in de winter. Ook ammoniakdampen uit de urine in een slecht schoongemaakt hok kunnen de kans op een bacteriële besmetting vergroten. Stoffige bodembedekking en zaagsel zorgen eerder voor problemen.

Naast Pasteurella kunnen ook andere bacteriën een infectie van de neus geven. Gebitsproblemen veroorzaken soms abcessen in neusgangen of voorhoofdsholtes. Een besmetting met myxomatose kan ook niezen veroorzaken.

Benauwdheid

Benauwdheid kan veroorzaakt worden door een acute Pasteurella-infectie, VHD (bloederige konijnenziekte), hitte, hartproblemen en tumoren.

Konijnen kunnen slecht tegen hoge temperaturen, omdat ze niet kunnen zweten, hijgen en een dikke vacht hebben. Hitte-problemen treden acuut op en de lichaamstemperatuur van het konijn stijgt. Direkt koelen van m.n. de oren is dan zeer belangrijk.

Hartafwijkingen komen ook bij konijnen voor. Helaas is er nog weinig bekend over de precieze aandoeningen en behandeling. Wel is bekend dat vitamine E-tekort, Corona virus en E. cuniculi hartziekten kunnen veroorzaken. Gelukkig worden er ook veel konijnen met succes behandeld tegen hartaandoeningen.

Voedsters zijn zeer gevoelig voor het ontwikkelen van baarmoederkanker. Deze tumoren kunnen jaren aanwezig zijn zonder duidelijke klachten. Deze tumoren zaaien uit naar de longen en kunnen dan ernstige benauwdheid veroorzaken. Bij konijnen komen ook tumoren voor in de thymus (zwezerik), gelegen net voor het hart. 

Bij benauwdheidsklachten wordt meestal een röntgenfoto van de borstholte gemaakt voor verdere diagnostiek. Ernstig benauwde dieren worden eerst gestabiliseerd in een zuurstofkooi. De verdere behandeling hangt af van de oorzaak. 
Myxomatose en VHD besmetting kunnen voorkomen worden door regelmatig te vaccineren!


Privacy statement


Copyright © Plus Dierenklinieken - Made by Team Klijnsma