Sterilisatie via laparoscopie (kijk-operatie)

Voor uitgebreidere informatie, zie laparoscopie

De voordelen op een rij:

  • Minder pijn: slechts 2 kleine gaatjes in de buik in plaats van een grotere snede waar handen doorheen moeten kunnen. Verder minder pijn doordat niet aan de eierstokken getrokken hoeft te worden en minder manipulatie van de andere buikorganen.
  • Snellere genezing: kleinere wondjes genezen veel sneller en met minder complicaties dan één grote wond. Een kraag of rompertje is dan ook niet nodig. Door minder napijn herstelt de hond in zijn geheel ook sneller. De dag na de operatie mag de hond weer alles, behalve zwemmen: dat mag na een weekje alweer.
  • Minder kans op infectie: doordat er geen handen meer in de buik gaan, maar slechts 2 steriele instrumenten. Verder hoeven er geen buikorganen buiten de buik te worden gebracht.
  • Veiliger: doordat de operatietijd iets korter is, en de ingreep minder pijnlijk, is een minder diepe narcose mogelijk. Daarnaast is er door de camera in de buik een beter zicht in de buik, waardoor de kans op nabloedingen minder groot is. Ook andere organen kunnen bekeken worden.

Bij grote hondenrassen kan met behulp van deze techniek ook de maag aan de buikwand worden vastgezet. Hierdoor wordt maagkanteling (maagtorsie) voorkomen. Dit kan gelijk met de sterilisatie van de teef, waardoor de hond maar één keer onder narcose hoeft.

Indien tijdens de kijkoperatie blijkt dat de baarmoeder afwijkend is, dan moet alsnog via de ouderwetse manier worden ingegrepen.


Privacy statement


Copyright © Plus Dierenklinieken - Made by Team Klijnsma