Laparoscopie

Vanaf december 2010 kunt u bij ons ook voor laparoscopische ingrepen terecht! Laparoscopie betekent: kijken in de buik, een kijkoperatie dus.

Laparoscopie
Deze nieuwe techniek biedt veel voordelen, is minder belastend én minder pijnlijk voor de hond! Bij mensen worden al heel veel operaties op deze wijze gedaan (kijkoperaties), binnen de diergeneeskunde is het pas een aantal jaar in gebruik. Het wordt vooral toegepast bij de normale sterilisatie van teven en castreren van reuen, waarbij 1 of 2 testikels in de buik zijn achtergebleven (cryptorch). Maar ook het nemen van biopten (weefselstukjes voor onderzoek) van organen in de buik, tumoren uit de buik verwijderen of het vastzetten van de maag ter preventie van maagtorsie (kanteling van de maag) is mogelijk. Blijkt tijdens de laparoscopische sterilisatie dat de baarmoeder ook verwijderd moet worden, dan kan dit via laparoscopisch ondersteunde operatie-technieken gelijk gebeuren.

Voordelen laparoscopie
Begin dit jaar werden wetenschappelijke onderzoeken gepubliceerd waaruit blijkt dat deze manier van opereren veel voordelen voor de hond oplevert. Het blijkt dat de dieren veel minder napijn hebben. Ten eerste door een kleiner wondoppervlak: door slechts 2 kleine sneetjes in de buik gaan we met langwerpige tangen naar binnen en verwijderen zo de eierstokken. Ten tweede hoeft er niet meer aan de eierstokken getrokken te worden om ze buiten de buik te brengen. Dit gaat bij de normale operatie gepaard met pijn, wat op de narcose-monitors te zien is. Tijdens de laparoscopie is op een computerscherm precies te zien wat er in de buik gebeurt. Hierdoor is er een betere controle op nabloeden. Doordat de sneetjes slechts zo'n 5 millimeter zijn, is de kans op infecties minimaal, wondbreuken komen niet meer voor en de hond herstelt veel sneller. Ze hoeft niet meer rustig gehouden te worden, maar mag de dag na de operatie, op zwemmen na, alweer alles!

Kosten
De kosten voor laparoscopisch steriliseren liggen iets hoger dan bij een sterilisatie via de normale manier. Er is namelijk specifieke (dure) apparatuur voor nodig en een opleiding door een specialist. Deze extra investering maakt de prijs in onze dierenkliniek 90 euro duurder dan die van een normale sterilisatie. Wij weten echter zeker dat uw hond de voorkeur heeft voor laparoscopie!

Wij zijn er trots op dat we deze operatie techniek kunnen bieden. Het is de minst pijnlijke manier van steriliseren en het veiligst. En wij willen, net als u, het beste voor uw dier.


Privacy statement


Copyright © Plus Dierenklinieken - Made by Team Klijnsma