alt=

Een vrolijke, lieve Jack Russel van 12 jaar kwam op het spreekuur met zijn twee vriendjes voor de jaarlijkse controle en vaccinatie. Bij PlusDierenklinieken worden alle dieren bij de jaarlijkse controle op 30 punten nagekeken, dus zo ook Handsome. Bij het lichamelijk onderzoek leek alles in orde te zijn, totdat zijn buik zorvuldig doorgevoeld werd. In de buik was een dikte te voelen die aardig groot leek te zijn en niet met het blote oog te zien was.

Eigenaren schrikken vaak als we vertellen dat we een dikte of zwelling ergens hebben ontdekt. Gelukkig is dit niet altijd slecht nieuws. Een dikte kan meerdere oorzaken hebben, zoals bijvoorbeeld een ontsteking of een tumor. Een tumor is eigenlijk een ander woord voor zwelling of woekering van cellen en dit kan zowel goed- als kwaadaardig zijn. Echter zonder verder onderzoek is niet met zekerheid vast te stellen wat de onderliggende oorzaak is.

Om zekerheid te krijgen wat er in de buik van Handsome aan de hand was, is er een echografisch onderzoek uitgevoerd. Met de echo kijken we door middel van geluidsgolven naar de structuren in de buikholte. In de buik was een grote tumor te zien, wat ver naar achteren in de buik lag. Het was nog niet duidelijk of het goed- of kwaadaardig was, maar als hij zo groot kan groeien zonder klachten, is dat vaak goedaardig. Gelukkig voor Handsome leek het te opereren te zijn. Handsome was verder gezond en had geen andere klachten, dus werd hij zo snel mogelijk geopereerd om de tumor te verwijderen.

Tijdens de operatie bleek de tumor vanuit de blaas te groeien. Hierdoor heeft de dierenarts een groot deel van de blaas moeten verwijderen. De flinke tumor (8cm x 10cm x 5cm) werd door een patholoog onderzocht en was gelukkig goedaardig en in zijn geheel verwijderd.

Handsome had na de operatie nog wat moeilijkheden om zijn plasjes op te houden, maar inmiddels gaat het heel goed met hem en is zijn baasje enorm blij dat hij zo is opgeknapt!

Zo blijkt maar weer dat de jaarlijkse controle bij zowel jonge als oude dieren heel belangrijk is. Hiermee kunnen we, net als bij Handsome, vroegtijdig gezondheidsproblemen ontdekken en op tijd behandelen, zodat ze nog heel lang bij hun baasje kunnen blijven.

Dierenarts Renske van der Veen


Privacy statement


Copyright © Plus Dierenklinieken - Made by Team Klijnsma