Krabben in huis

Het krabben van katten aan meubels, behang, deurposten en andere voorwerpen komt regelmatig voor. Dit gedrag is normaal voor de kat, alleen niet gewenst door ons.

Normaal kattengedrag

Krabben aan voorwerpen is normaal gedrag voor de kat en is ook om deze reden onmogelijk af te leren.
Krabben heeft voor de kat verschillende functie's:

  • Hij verzorgt hiermee zijn nagels. Kattennagels bestaan uit hoesjes die loslaten als ze niet meer scherp genoeg zijn of beschadigd zijn. Door te krabben, ontdoet de kat zich van deze losse of beschadigde hoesjes en komt er weer een mooie scherpe nagel tevoorschijn. Deze dient ervoor dient om zich vast te kunnen houden en zich te beschermen tijdens een gevecht.
  • Het markeren van het territorium van de kat. Tijdens het krabben komen geurstoffen (feromonen) vrij uit klieren die tussen de voetzolen zitten. Samen met de nagelhoesjes vormt deze geur een teken voor andere katten dat dit gebied al bezet is. Iedere kat heeft zijn eigen, unieke geur die ze door krabben afgeven aan allerlei voorwerpen op hun looproute.
  • Katten krabben om te ontspannen. Het krabben aan voorwerpen reduceert stress. Het is ook een manier om zich uit te rekken. Kortom, een rustgevende bezigheid. Een kat die opgewonden of gestresst is, zal vaak meer en heviger aan voorwerpen gaan krabben. Dit is namelijk een fijne uitlaatklep voor hem.

Waarom krabben in huis

Als een kat zich bedreigd voelt in zijn territorium kan hij dit gaan markeren door te krabben. De onzekerheid kan ontstaan door de aanwezigheid van andere katten in huis of buitenshuis. Naast onzekerheid is ook stress een reden om te gaan krabben. Stress ontstaat als een kat zijn territorium niet kan overzien (gesloten deuren) of omdat hij niet naar buiten kan als hij dat wil. Het kan ook zijn dat de kat zijn omgeving niet kan controleren. Verlies van controle ervaart de kat bij nieuwe spullen in huis, veranderde gezinssituatie, verhuizing, visite, een slaapplaats die telkens bezet wordt door mensen, veel lawaai, enzovoort. Katten functioneren het best als zij hun omgeving kunnen overzien, deze voorspelbaar is en ze deze kunnen controleren. Het is dus belangrijk te weten waarom de kat krabt: is het territoriaal of stress? Beide problemen hebben een andere aanpak nodig.

Welke eisen stelt een kat aan zijn krabpaal

Katten krabben graag aan iets wat stevig staat. Ze zetten hun volledige gewicht ertegenaan dus mag het voorwerp niet omvallen. Zorg dat de krabpaal zo stevig staat dat hij niet wiebelt. De paal moet zo hoog zijn dat de kat er volledig gestrekt aan kan krabben. Sommige katten krabben liever aan een horizontaal vlak dan aan een verticaal vlak. Als een kat niet aan een staande krabpaal wil krabben, kun je een krab plank proberen. Deze moet ook lang genoeg zijn en goed vast liggen op de grond.

Wat te doen bij krabben in huis

Zorg ervoor dat er voldoende krabplaatsen in huis zijn, die voldoen aan de eerder omschreven eisen. Maak deze krabpalen extra aantrekkelijk door ze in te sprayen met catnip of Feliway®. Ook kunt u bij de krabpalen wat lekkers aanbieden aan de kat, of indien u een klimpaal heeft met een krabpaal dan kunt u wat snoepjes op de ligplaatsen neerleggen, zodat de kat er naartoe klimt. Vergeet vooral niet uw kat te belonen met wat lekkers als hij gebruik maakt van de krabpaal, zodat hij weet dat krabben aan de krabpaal hem wat oplevert!

Advies

Wilt u een advies op maat voor uw situatie en lukt het maar niet om uw kat te laten stoppen met krabben aan de bank of stoelen, neem dan contact op met onze kattengedragstherapeut Mandy Ewaart! Zij gaat samen met u op zoek naar de oorzaak van het krabgedrag en helpt u het probleem weer onder controle te krijgen. Bel met onze vestiging Westerwatering via 075-6160761 of stuur een mail t.a.v Mandy Ewaart naar westerwatering@plusdierenklinieken.nl


Privacy statement


Copyright © Plus Dierenklinieken - Made by Team Klijnsma