Knagers en hitte

De zomerperiode is altijd weer een fijne periode van veel licht, zon en warmte. Knagers houden ook van de zomer. Je ziet vaak dat konijnen echte zonaanbidders kunnen zijn en genieten van het mooie weer. Niet iedereen is er zich altijd van bewust dat die warmte ook negatieve gevolgen kan hebben. Het is dus heel belangrijk om uw knager goed in de gaten te houden tijdens de warme periodes en met name als het ook vochtig weer is. Helaas overlijden er of euthanaseren we ieder jaar weer veel knagers vanwege de hitte.

Hok

Voor konijnen of knaagdieren die een buitenhok hebben, kan de temperatuur snel oplopen als die in de zon staat. De plaatsing van het hok is dus erg belangrijk en denk daarbij ook goed na over hoe de zon draait gedurende de dag.
Ook bij knagers die binnen staan, is het belangrijk er op te letten dat ze gedurende de dag niet ineens in de zon komen te staan.
Een uitloop is sowieso erg belangrijk voor een konijn, maar juist tijdens warme periodes geeft dat een konijn ook mogelijkheid om de warmte te ontsnappen. Ook de uitloop moet ruim voorzien zien van schaduwrijke plaatsen, al zal een konijn ook graag een stukje zon hebben.

Water

Moet je in de winter er op letten dat het drinkwater niet bevriest, zo moet je er in de zomer op letten dat het water niet te snel verdampt. Zorg dus altijd dat je konijn voldoende drinkwater heeft. Je kunt ze niet snel te veel water geven.

Wanneer wordt het te warm?

Dit verschilt per diersoort. Sommige diersoorten zijn goed bestand tegen de warmte (woestijndieren), maar houd er wel rekening mee dat veel dieren zich aangepast hebben aan ons koudere klimaat. Vanaf 25 ºC wordt het al wel erg warm. Vooral dieren met een dikke vacht (Angora’s) en te dikke dieren zullen het snel te warm krijgen.
Kijk ook vooral naar uw knager zelf. Als het dier lusteloos of slap overkomt, snel ademt (let op de flanken) of zelfs met de bek open ademt, niet meer wil eten/drinken, dan is het tijd om snel verkoeling te zoeken voor uw dier. Overweeg ook altijd om contact op te nemen met de dierenarts voor advies. Dit moet zeker als het dier niet meer reageert, bleek tandvlees heeft of juist koud aanvoelt.

Extra afkoelen

Soms is het gewoon te warm en heb je al je voorzorgsmaatregelen genomen. Het kan dan nodig zijn om je knager nog extra af te koelen. Hier zijn verschillende tips voor:

  • voor dieren die buiten zitten, kun je natte tegels in het hok plaatsen (deze drogen vaak wel snel op). Ook kun je tegels invriezen, waarna je er wel een doek omheen moet doen.
  • Koelelementen in het hok: flessen met water invriezen en omwikkelen met een doek (sok), IcePods, koelelementen (de inhoud van een koelelement is meestal giftig!). Soms kun je er beter voor kiezen om iets kouds onder de bodem van het hok te plaatsen om knagen te voorkomen.
  • natte groente geven voor extra vocht (let op diarree!). Bevroren groentes worden vaak ook gewaardeerd, maar zorg wel dat tongetjes niet blijven pakken (even nat maken)
  • vooral voor ratten kan een plantenspuit op sproeifunctie een traktatie zijn
  • soms is het nodig het dier naar binnen te halen en in een koelere omgeving te plaatsen
  • in extreme gevallen is het nodig om agressiever af te koelen. Je kunt dan gebruik maken van de grote oren bij konijnen door deze nat te maken met lauwwarm water. Erg koud water heeft een averechts effect, daardoor krimpen de bloedvaten en kunnen deze geen warmte meer afgeven. Knaagdieren hebben vaak minder behaarde pootjes en kunt u er voor kiezen om de pootjes, de staart en/of de buik nat te maken met lauwwarm water.
  • knapt het dier niet snel op (binnen 15 minuten) neem dan contact op met de dierenarts

 

Warmte en vocht

Hogere temperaturen en een vochtige omgeving in een knagerhok (met name konijnen buiten) zijn een ideale omgeving voor vliegen om eitjes in viezigheid te leggen. Dit gebeurt dus ook als het konijn een vieze achterkant heeft. De maden van de vliegen komen uit de eitjes en gaan van het konijn eten. Hierdoor ontstaat er veel weefselschade en een bloedvergiftiging. Dit noemen we myiasis.


Privacy statement


Copyright © Plus Dierenklinieken - Made by Team Klijnsma