Kattenziekte uitbraak!

Sinds 2013 zijn op verschillende plaatsen in Nederland (september 2013 Den Helder en Spijkenisse, oktober 2013 Groningen, februari 2014 Utrecht en Zeist, juli 2014 Ede, augustus 2014 Barneveld), november 2016 Amsterdam, Den Haag en Alphen aan de Rijn lokale uitbraken van kattenziekte (panleucopenie, FPV) geconstateerd.

Symptomen van kattenziekte zijn ernstige klachten van het maag- en darmstelsel; overvloedig braken en diarree zijn de typische tekenen. De dieren verliezen hun eetlust, krijgen koorts en kunnen zeer snel uitdrogen. Het virus kan ook de hersenen aantasten, vooral bij kittens. De ernstige symptomen leiden vaak tot de dood.

Kattenziekte wordt veroorzaakt door het parvovirus en is alleen overdraagbaar van kat op kat. Mensen lopen geen gevaar. Dat geldt ook voor katten die jaarlijks de standaardvaccinatie krijgen. De ziekte kan dus voorkomen worden door uw kat te laten vaccineren tegen kattenziekte.

De prognose van een kat met kattenziekte is altijd gereserveerd: veel dieren sterven uiteindelijk aan de gevolgen van kattenziekte. Mits tijdige en agressieve behandeling zal een aantal dieren de infectie overleven. Dus indien uw kat een van de bovengenoemde symptomen vertoont, neem dan direct contact op met uw dierenarts!

 


Privacy statement