Jeuk is erger dan pijn

“Jeuk is erger dan pijn.” Het is misschien een cliché, maar voor u als eigenaar van een huisdier met jeuk vaak uit het hart gegrepen. Het is niet leuk om tegen uw hond of kat aan te kijken die  alsmaar zit te krabben, bijten en schuren. Het kost uw huisdier  zoveel energie dat hij of zij lusteloos wordt en duidelijk zichzelf niet is. Jeukklachten zijn frustrerend omdat het meestal voor een eigenaar en de dierenarts niet direct duidelijk is waar de klachten vandaan komen en dus het vinden van een direct goed werkende behandeling niet eenvoudig is.

De dermatologie onderzoekt en behandelt dieren met huidziektes, inclusief problemen van de vacht, de nagels en de oren. Huidziektes kunnen bij uw huisdier veel last veroorzaken in de vorm van jeuk of pijn. Maar andere klachten kunnen ook voorkomen, zoals kale plekken, een schilferige of stinkende huid, korsten of pukkels. Als klachten heel lang spelen praat je over een chronisch probleem.

Gelukkig komen er steeds meer mogelijkheden om uw huisdier te helpen om van de jeuk af te komen. Het is belangrijk niet alleen de jeuk te behandelen, maar uit te zoeken waardoor de jeuk wordt veroorzaakt. Er wordt door de dierenarts vaak een stappenplan gemaakt om tot een diagnose te komen. Zo wordt duidelijk welke onderzoeken er gedaan worden en hoeveel tijd de behandeling van een dermatologisch probleem in beslag kan nemen.

Het onderzoek begint met een uitgebreide anamnese (vragenlijst), een inspectie van de huid en eventueel afkrabsels van de huid. Dit wordt tijdens het eerste bezoek aan de praktijk gedaan. Vaak moet er uiteindelijk verder onderzoek gedaan worden. Het is afhankelijk van het probleem welk aanvullend onderzoek er wordt gedaan. Het aanvullende onderzoek kan bestaan uit huidbiopten, allergietesten ( op voeding, pollen, mijten, allergie etc), bloedonderzoek en urineonderzoek.

Huidproblemen zijn vaak lastig te behandelen. Daarom kan het relatief lang duren voordat er een diagnose is en de behandeling aanslaat. Bij huidproblemen is het vaak zo “de aanhouder wint”. Samen met u gaan wij er alles aandoen om het probleem bij uw huisdier aan te pakken en op te lossen en zodoende zijn/haar huid- en vachtkwaliteit te verbeteren, waardoor uw huisdier weer een vrolijk en jeukvrij leven krijgt.


Privacy statement


Copyright © Plus Dierenklinieken - Made by Team Klijnsma