alt=

Is mijn kat gelukkiger binnen of buiten?

(door paraveterinair Mandy)

Op deze vraag is niet een kort en bondig antwoord te geven. Buiten zijn er nu eenmaal meer gevaren voor een kat dan in huis, denk hierbij bijvoorbeeld aan het risico om aangereden te worden of gewond te raken in een gevecht. Toch denk ik dat een buitenkat veel meer lichamelijke en mentale uitdagingen heeft vergeleken met de gemiddelde binnenkat.

Katten die regelmatig buiten komen krijgen veel meer prikkels te verwerken op een dag dan een binnenkat. Denk bijvoorbeeld aan een vogel of insect die ze tegen komen, een blaadje dat valt van een boom of de interactie met andere katten, mensen of dieren. Ze kunnen ondernemend zijn, de boel verkennen of achter een muis aan jagen. Sommige katten sluiten zelfs vriendschappen met andere katten die ze dan regelmatig opzoeken.

Daarnaast maken katten gebruik van het prachtige systeem “timesharing”. Katten zijn van nature conflict vermijdend, dit komt omdat ze van nature alleen leven. Dit neemt niet weg dat sommige katten wel degelijk in groepen kunnen samenleven (dit hangt af van de hoeveelheid voedsel die op dat moment, op dat tijdstip beschikbaar is). Doordat de kat solitair leeft is hij dus zelf verantwoordelijk is voor het verzamelen van zijn voedsel.

Het is dus niet zinvol het risico te lopen gewond te raken in een gevecht. Mocht je wel gewond raken, dan kun je geen voedsel verzamelen en ben je ten doden opgeschreven. Onze huiskatten maken daarom gebruik van deze “timesharing!” Veel katten lopen dagelijks buiten dezelfde route en maken hierbij onderling afspraken over welke kat, op welk tijdstip, op welke locatie aanwezig is. De rode kat van de buren loopt bijvoorbeeld ’s morgens over jouw schutting, de zwarte kat van de achterburen maakt hier in de middag gebruik van, terwijl de witte kat van drie straten verderop er ’s avonds op te zien is. Een prachtig systeem wat ervoor zorgt dat je zo min mogelijk geconfronteerd wordt met andere katten waar je niet zo goed mee door één deur kan. Dit voorkomt naast conflicten ook onnodige stress en verwondingen.

Helaas zijn niet alle katten geschikt om naar buiten te gaan, mede door ervaringen, karakter, socialisatie en genetische factoren. Een angstige kat die nog nooit buiten geweest is en een slechte socialisatie heeft gehad zal zich wellicht doodongelukkig buiten voelen omdat deze omgeving voor hem onvoorspelbaar is en hij er geen controle heeft wat er buiten gebeurt. Het is alsof je een persoon met straatvrees vraagt mee te gaan winkelen in de stad. Dit zal geen succes worden, naast dat het erg veel stress en angst met zich meebrengt. Andersom zien we dat als je een ondernemende kat die graag jaagt en graag buiten is opeens binnen gaat houden gedragsproblemen kan gaan ontwikkelen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het ontwikkelen van stress, agressie of zichzelf gaan verwonden.

Het is dan ook van groot belang als je kat, om wat voor reden dan ook, niet naar buiten kan of mag hem wel te voorzien in zijn natuurlijke behoeften. Daag ze uit tot spel, trigger hun jachtinstinct, geef ze hoge plekken om op te liggen, plankjes aan de muren waar ze overheen kunnen lopen. Creëer schuilplekken, verban je voerbak en geeft voedsel in voerpuzzels om ze mentaal uit te dagen.

Kortom, er is geen standaard antwoord op de vraag “Is mijn kat binnen gelukkiger of buiten?”. We zouden dit per kat moeten beoordelen, aangepast op zijn karakter en behoeften.

Wel zie ik in de praktijk vaak gedragsproblemen ontstaan bij binnenkatten doordat zij niet voldoende uitdaging krijgen in hun leefomgeving binnen in huis. Daarom zouden wij voor binnenkatten veel beter moeten kijken naar de natuurlijke behoefte van de kat en ons hierop moeten aanpassen.


Privacy statement


Copyright © Plus Dierenklinieken - Made by Team Klijnsma