Hondensporten

Er zijn vele hondensporten, soms onder verschillende namen. Hieronder vindt u een overzicht van bestaande cursussen en workshops.

 • Agility/ Behendigheid
  Discipline in de hondensport waarbij de hond een parcours moet afleggen en daarbij een aantal hindernissen moet nemen. De hond wordt geleid door zijn trainer/eigenaar. Het doel is om in een zo kort mogelijk tijdsbestek het parcours af te leggen op de juiste wijze en in de juiste volgorde.
 • Balans en coördinatie
  Bij Balans en Coördinatie wordt de hond bewust gemaakt van zijn lijf. Het is uitermate geschikt om jonge honden te helpen voor  te bereiden op sport. Ook voor honden die een blokkade of blessure en voor onzekere honden is Balans en Coördinatie heel erg geschikt. Tijdens de oefeningen wordt gebruik gemaakt van cavaletti, balans-eieren en balans-kussens, opstapjes, metselspeciekuipen en plankenparcours.
 • Breitensport
  Deze van oorsprong Duitse hondensport is een combinatie van gehoorzaamheid en behendigheid (hordenloop, slalom, hindernisbaan) met als extra optie: duurloop.
 • Canicross
  Canicross is een loopwedstrijd met de hond, waarbij baas en hond samen een team vormen en (hard)lopend een parcours afleggen. De hond is daarbij aangelijnd via een speciaal tuig.
 • Doggy dance
  Deze vorm van hondensport is gebaseerd op creativiteit en positief trainen, waarbij met de hond op muziek wordt gedanst. Doggy dance kenmerkt zich door de hoeveelheid van oefeningen en kunstjes.
 • Flyball
  Flyball is een teamsport waarbij snelheid en tactiek een belangrijke rol spelen. Het doel is om binnen 1 minuut zo snel mogelijk een hindernisbaan af te leggen (honden achter elkaar). Na 4 sprongen staat een apparaat met een balletje, wat de hond zelf met een druk van de voorpoten uit het toestel laat springen. Hij moet de bal vangen en vervolgens zo snel mogelijk over de hindernissen terug naar zijn baas brengen. Bezoek voor meer informatie de website.
 • Frisbee
  De hondensport frisbee vraagt om een nauwe samenwerking tussen hond en baas, waarbij het werpen en vangen van de frisbee - een platte schijf van zacht kunststof - centraal staat.
 • Fun/Combisport
  Hierbij wordt elke les een andere hondensport geleerd of worden meerdere sporten gecombineerd (zoals gehoorzaamheid met agility). Deze cursussen zijn uitermate geschikt voor eigenaren die diverse disciplines willen uitproberen.
 • Gedrag & Gehoorzaamheid
  Na de basiscursussen wordt dit ook als sport gezien. Er zijn diploma's te halen op landelijk niveau, maar ook wedstrijden.
 • Hersenwerk (denkwerk) voor honden
  De hond wordt geestelijk uitgedaagd om voer te zoeken in uiteenlopende voorwerpen en puzzels. Zeer goed individueel thuis te beoefenen. Klik hier om de website te bezoeken.
 • Impulsbeheersing/zelfbeheersing
  Hierbij wordt met positieve beloning en nauwelijks stemgebruik, de hond duidelijk gemaakt dat hij meer bereikt door rustig te wachten op de baas. Rust is het kernwoord hier. Zeker bij drukke honden, loopt de baas de hele dag commando's te geven en te roepen ("nee", "foei", "hou op", "zit, zit, zit"). Dit kan anders!
 • IPO (Internationale Prüfungs Ordnung)
  Werkhondentraining bestaat uit drie onderdelen: speuren (op mensen), gehoorzaamheid en verdedigingswerk (pakwerk).
 • Jachttraining
  Hondensport waarbij de hond leert om wildspoor te volgen onder strikt appèl (zweetwerk) en apporteren van aangeschoten wild over land en water.
 • Kind en Hond
  Het kind leert op een speelse manier aandacht te krijgen van de hond, er wordt geoefend met basisgehoorzaamheid en aan samenwerken met de hond in de vorm van spelletjes en het aanleren van trucjes. Deze cursussen zijn uitermate geschikt om kinderen beter hondentaal te leren. Leeftijd is afhankelijk van hondenschool, vanaf 6 jaar.
 • Obedience (gehoorzaamheid)
  Obedience is een Engelse wedstrijdsport, waarbij het draait om perfectie. De hond dient optimaal te gehoorzamen en commando's perfect op te volgen. Denk o.a. aan: volgen, komen, apporteren en appèl op afstand.
 • Reddingshondenwerk.
  Bij reddingshondenwerk gaat het om het vinden van een slachtoffer na een ramp, vermiste personen op land en in het water.
 • Rally-O
  Rally-O is een sport waarbij gehoorzaamheidsoefeningen (de O staat voor het engelse woord obedience) worden uitgevoerd in een parcours dat qua vlotheid en spanning doet denken aan agility/behendigheid. De sport komt uit de VS/Canada.
 • Schapendrijven
  Het drijven omvat vaardigheden als het ophalen, wegdrijven, het scheiden en in kleine ruimtes drijven van schapen.
 • Sledehondensport.
  Dit mag in Nederland, bij wet, alleen door enkele hondenrassen worden gedaan. Het gaat om de Alaska Malamute, Groenlandhond, Samojeed en Siberian Husky. In NL wordt deze sport beoefend met een slee op wieltjes.
 • Speuren
  Bij praktijkspeuren is het doel om zo snel mogelijk een vermist persoon op te sporen door diens spoor met een speurhond te volgen. De hond mag helemaal zelf bepalen hoe hij speurt. De hond heeft een speurtuig om en jij hebt hem vast aan een 10 meter lange speurlijn. Praktijkspeuren geschiedt op verharde en onverharde ondergronden. Praktijkspeuren is teamwork tussen baas en hond.
 • Treibball (drijfbal)
  Treibball is bedacht als een leuke vorm om actief bezig te zijn met de hond als alternatief voor schapendrijven. De hond moet bij drijfbal op commando ballen (grote, opblaasbare ballen) naar een doel brengen. Dat mag door duwen met zijn neus of met zijn schouder.
 • Waterwerk
  Waterwerk is een sport die van oudsher door Newfoundlanders wordt beoefend. De hond had als taak om vissers te helpen met het uit het water halen van de netten en het redden van drenkelingen. Nu leren de honden een boot en een pop op te halen, uit de boot te springen en een dummy naar de kant te brengen.
 • Windhondenrennen
  Hierbij wordt de jacht nagebootst (op een renbaan of in het open veld) door de honden een mechanisch voortgetrokken (kunst)dierenvel voor te houden
 • Zweetwerk
  Zweetwerk is het opsporen van zieke, gewonde en aangeschoten dieren in het wild. Het opsporen wordt gedaan door een zweethondcombinatie, zweethond en voorjager, zij volgen het 'zweetspoor' van het gewonde of zieke dier. Het uiteindelijke doel is om onnodig dierenleed te voorkomen door het gevonden dier uit zijn leiden te verlossen.

Privacy statement


Copyright © Plus Dierenklinieken - Made by Team Klijnsma