alt=
Het tekenseizoen is weer begonnen!

De lente is aangebroken, de tijd waarin we weer volop zin krijgen in de zomer. Maar de start van de lente betekent ook de start van het tekenseizoen; een periode die vaak duurt tot oktober en waar we weer extra op moeten passen voor tekenbeten.

De meeste tekenbeten worden opgelopen in het bos maar in Nederland staat de tuin op de tweede plaats (bos 43%, tuinen 31%).

Hoe kun je een teek herkennen?

Een teek is een achtpotig diertje dat je vaak pas ziet op het moment dat je hond of kat erdoor gebeten is. De teek overleeft door bloed van andere dieren. Je herkent ze aan het roodbruine achterlijf. De kleine bloedzuiger bijt zich vast in het lijf van je hond of kat en zwelt op naarmate hij meer bloed heeft gedronken. Als hij klaar is, laat hij vanzelf weer los. Het kan dus ook voorkomen dat je ‘volgegeten’ teken op de grond in je woonkamer ziet liggen.

Waarom moet je een teek verwijderen?

Veel teken dragen een bacterie bij zich die de ziekte van lyme kan veroorzaken bij mensen en bij dieren: de Borrelia burgdorferi. Als zij bijten, kunnen ze die bacterie overbrengen. De ziekte van Lyme komt voor bij mensen, maar ook huisdieren kunnen deze bacterie krijgen door een tekenbeet. De ziekte kan allerlei nare gevolgen hebben: gewrichtsontstekingen, koorts, uitdroging, en soms zelfs dood. Daarom is het belangrijk om teken snel verwijderen. Maar ook is het belangrijk om te zorgen voor een goede preventie én behandeling als je hond of kat toch is gebeten.

Hoe verwijder je een teek?

Zit de teek nog los op de vacht van je hond of kat, dan kun je de teek gewoon (met een zakdoekje) weghalen. Hij heeft dan nog niet gebeten. Zit de teek wel vast? Volg dan deze stappen:

1. Houd de haren rondom de teek uit elkaar, zodat je de teek goed kunt zien.
2. Pak de teek vast met een tekenpincet of tekentang. Zorg dat je de teek goed rond de kop vastpakt
(het deel dat het dichtst tegen de huid van je hond of kat aan ligt).
3. Draai en trek tegelijkertijd voorzichtig. De teek komt nu vanzelf los.

Doe dit echt nooit:

Voor het verwijderen van de teek de plek ontsmetten met alcohol of een ander ontsmettingsmiddel. De teek kan dan zijn maaginhoud uitspugen en misschien dus ook de bacterie die de ziekte van Lyme veroorzaakt.

Het voorkomen van tekenbeten bij honden en katten.

Honden en katten kunnen goed preventief behandeld worden met verschillende anti-tekenprodukten.

Voor katten kan dit zijn:

Seresto vlooien- en tekenband: deze band werkt tegen teken, vlooien en vlooienlarven. De band  is 7-8 maanden werkzaam en stinkt niet. De werkzame stof wordt opgenomen door de vetlaag van de huid van het huisdier waardoor de band werkzaam is over het gehele lichaam. De band kan op twee punten breken mocht de kat blijven haken achter de halsband. De band mag niet gebruikt worden bij kittens jonger dan 10 weken

Bravecto spot-on: deze spot-on werkt tegen teken en vlooien. De druppel werkt 12 weken tegen vlooien en teken. Het middel mag gebruikt worden bij katten vanaf 11 weken en zwaarder dan 1,2 kg. Het mag niet aan drachtige of lacterende poezen gegeven worden.

Voor honden hebben wij:

Bravecto tablet (fluralaner): werkt gedurende 3 maanden (!) tegen teken en vlooien (sommige teken 2 maanden). Bravecto mag gegeven worden aan honden vanaf 12 weken en die zwaarden zijn dan 2 kilo. De tablet mag gegeven worden aan drachtige en lacterende honden, maar wordt niet met de melk uitgescheiden. 

Seresto vlooien- en tekenband: werkt tegen teken, vlooien en vlooienlarven, is 7-8 maanden werkzaam en stinkt niet. De werkzame stof wordt opgenomen door de vetlaag van uw huisdier waardoor de band werkzaam is over het gehele lichaam. De band werkt ook tegen luizen. Hij is in 2 maten verkrijgbaar (<8kg en >8kg). De band mag niet gebruikt worden bij pups jonger dan 7 weken.


Privacy statement


Copyright © Plus Dierenklinieken - Made by Team Klijnsma