alt=

Het koppelen van konijnen

(door assistente Monique Vels-Verhoeven)

"Konijnen mogen niet alleen zitten", dit vertel ik heel vaak aan mensen die mij om advies komen vragen. Konijnen zijn namelijk prooidieren en ervaren veel stress als ze zonder partner worden gehouden. Het zijn sociale dieren die van elkaars aandacht genieten en elkaar nodig hebben om te wassen. Wij mensen kunnen ondanks alle goede zorgen een konijn niet voorzien in deze behoefte.

Maar hoe pak je dat aan?! Een nieuw konijn erbij, ofwel "het koppelen" genoemd.

Een tijdje geleden stond ik zelf voor een lastige keuze, onze lieve voedster Koosje was op 8 jarige leeftijd erg ziek geworden en we hebben haar in moeten laten slapen. Dat was niet alleen voor ons als gezin een verdrietige periode, maar ook voor haar maatje Snoopy, Wat miste hij zijn lieve Koosje...
Al na een dag zag ik Snoopy alleen in een hoekje zitten, hij had geen zin meer om te eten en toen ik 's avonds na zijn avondknuffel naar bed ging ,voelde ik me vreselijk. De volgende dag liet ik hem zoveel mogelijk in de tuin rond huppelen, maar het was duidelijk dat hij er geen plezier meer in had.
Ik moest dus op zoek naar een leuk nieuw maatje voor hem! Ik begon te twijfelen, moest ik nou op zoek naar een maatje die bij Snoopy kwam wonen of moest Snoopy bij een vriendje gaan wonen. Één ding was zeker, Snoopy mocht zijn laatste dagen niet langer alleen slijten, hoe oud hij nu ook is.

Ik besloot om bij een opvang een nieuw leeftijdsgenootje te zoeken. In dergelijke opvangen worden jaarlijks gemiddeld 600 konijnen opgevangen/afgestaan, een ruime keuze dus voor onze man.

Ik gaf aan bij de opvang dat ik op zoek was naar een leuke vrouw (de beste koppels zijn namelijk 2 vrouwen of een man met een vrouw; twee mannen bij elkaar kan goed gaan maar geeft ook vaak vechtpartijen).

Na heel wat konijnen gezien te hebben zat ze daar; Flappie! Een prachtige voedster van 6 jaar.

Flappie was ook weduwe geworden en op zoek naar een nieuwe liefde. Ik besloot een blind-date poging te wagen en nam Snoopy mee naar de opvang, tenslotte gaat een eerste kennismaking beter op neutraal terrein.

Bij Flappie was het liefde op het eerste gezicht en ze ging gelijk tegen hem aan liggen en ze is niet meer van zijn zij geweken. Op de terugreis zijn ze gezellig samen in de vervoersmand dicht tegen elkaar aan gekropen, blijft toch altijd spannend zo'n autorit, dus wat extra steun bij elkaar kun je dan goed gebruiken.

Thuis aangekomen moest natuurlijk eerst de hele tuin geïnspecteerd worden met tussendoor af en toe stiekem even aan elkaar snuffelen. Normaal is het niet verstandig om konijnen gelijk zonder toezicht alleen in een hok te zetten, maar dit stel was zó verliefd op elkaar, dat ik het wel aandurfde.

Snoopy en Flappie zijn nu onafscheidelijk! De momenten samen in de tuin zijn zo mooi om te zien; het rennen, springen en soms vliegen ze samen voorbij!
Op de foto's ziet u hun eerste ontmoeting samen.


Privacy statement


Copyright © Plus Dierenklinieken - Made by Team Klijnsma