alt=

Er komen weer herfst- of oogstmijten voor. Uw hond of kat kan daarvan in de late zomer of begin van de herfst jeuk hebben tussen de tenen, op de snuit of bijvoorbeeld onder de buik.

Welke periode klachten van herfstmijt

De herfst- of oogstmijt is nog vrij onbekend en kan niet alleen bij dieren maar ook bij mensen een flinke huidirritatie veroorzaken. De mijt leeft op de grond en geeft vooral in de nazomer en de herfst problemen. Dan kruipen de 6-potige, parasitaire larven uit het ei

Verschijnselen herfstmijt

Deze klimmen op gras en laaghangende struiken, net als teken, met het oog op een goede maaltijd. Zodra een hond, kat of mens langs wandelt, hechten ze zich vast. Met een beet brengt de larve een spijsverteringsvloeistof in de huid waardoor het weefsel oplost en zodoende opgezogen kan worden. Die vloeistof is hoogst irriterend en zorgt voor hevige jeuk. Na enkele uren veroorzaken de beten kleine, roodgekleurde knobbeltjes met een diameter van twee tot drie millimeter. Honden reageren door krabben, door bijten of likken tussen de tenen, schuren met de neus over de grond. Werkelijk alles wordt gedaan om de jeuk maar te stoppen. Die vervelende jeuk kan wel twee tot zeven dagen aanhouden. De huid kan ontsteken van tussenteen of neus. Ook rond de anus en buik kan het jeuken.

Hoe zien we dat het herfstmijt is?

Soms zie je met het blote oog al kleine oranje hoopjes. In een afkrabsel onder de microscoop kan je de oranjekleurige herfstmijten nog duidelijker zien. Soms blijft de jeuk, terwijl de mijten al niet meer te vinden zijn. Dan kan informatie over het uitlaatgebied en het voorkomen van de mijt in die omgeving tot een waarschijnlijkheidsdiagnose leiden.

Wat is de behandeling?

Een middel tegen vlooien is ook werkzaam tegen deze mijt, dit kan ook preventief maandelijks met bijvoorbeeld een pipetje in de nek. U kunt ook een natuurlijk middel tegen vlooien gebruiken in de vorm van voedingssupplementen. Bij erge ontsteking of jeuk is een bezoekje aan de dierenarts raadzaam voor een eventuele antibiotica en een jeuk en ontstekingsremmend middel. Zo nodig kan ook een hondenkraag worden gebruikt tegen het krabben en schuren.


Privacy statement


Copyright © Plus Dierenklinieken - Made by Team Klijnsma