Chippen van de kat

Er wordt vaak gezegd dat wij als katteneigenaar in dienst zijn van onze katten. Zij bepalen vaak zelf waar ze gaan en staan. Wat er in hun leven buiten ons huis gebeurt, daar hebben wij vaak geen zicht op. Niets is vervelender dan wanneer uw kat niet thuis komt: het afvragen waar hij of zij uithangt, wat er is gebeurd en of iemand anders uw kat misschien gevonden heeft.

Om uw kat bij vermissing sneller terug te kunnen vinden, bestaat er de mogelijkheid om uw kat te identificeren. Eerder werd dit gedaan door het plaatsen van een tatoeage in het oor, dit is echter sinds 2002 verboden. Tegenwoordig gebeurt de identificatie met een transponder, beter bekend als de "chip". Dit wordt gedaan door een chip ter grootte van een rijstkorrel onder de huid tussen de schouderbladen te injecteren. Dit kan zowel bij wakkere dieren worden uitgevoerd, als ook tijdens een narcose (tijdens bijv. een castratie of sterilisatie). Na het inbrengen van de chip, moet de chip nog geregistreerd worden op uw naam. Dit wordt bij de PlusDierenklinieken voor u gedaan. Als de chip niet geregistreerd is, kan de chip niet gebruikt worden om de rechtmatige eigenaar op te sporen.

De chip is af te lezen met een chipreader. Alle dierenartsen en dierenambulances hebben een dergelijke chipreader en kunnen dus de code aflezen. Als dit nummer op een speciale website wordt ingevoerd en de chip staat geregistreerd bij een reguliere Nederlandse databank, dan kunnen zo de gegevens van de eigenaar worden getraceerd. Deze gegevens kunnen worden aangepast in het geval van een verhuizing of als de kat een nieuwe eigenaar krijgt.

In het geval van een vermissing is het belangrijk dat u zelf uw dier als vermist opgeeft bij de database van de chip. Het is handig om ook uw dierenkliniek en het dierenasiel op de hoogte te stellen van de vermissing. Daarnaast kunt u uw dier aanmelden bij Amivedi, de stichting voor vermiste en gevonden dieren.

plusdierenklinieken chippen kat microchip


Privacy statement


Copyright © Plus Dierenklinieken - Made by Team Klijnsma