Hartruis bij de kat

Net als bij mensen komt er bij dieren regelmatig hartruis voor!

Een hartruis kan volkomen onschuldig zijn, maar kan ook duiden op een ernstige aandoening. Om hier uitsluitsel over te geven is verder onderzoek noodzakelijk.

Hoe ontstaat een hartruis eigenlijk?

Een hartruis is een bijgeluid dat hoorbaar is naast de normale geluiden die het hart altijd maakt. Het wordt veroorzaakt doordat het bloed anders of sneller stroomt. Dat kan verschillende oorzaken hebben. De belangrijkste oorzaken zijn:

afwijkingen aan de hartspier zelf, waardoor hij dikker, dunner of stugger wordt;
afwijkingen aan de kleppen in het hart, waardoor de doorgang nauwer wordt of er bloed de verkeerde kant op stroomt;
abnormale verbindingen tussen de verschillende ruimtes in het hart ("gaatjes"), deze zijn meestal aangeboren;
oorzaken die buiten het hart zelf liggen, zoals bloedarmoede.

Hoe belangrijk is "een ruisje" eigenlijk voor de gezondheid van uw kat?

Hartruisjes kunnen veroorzaakt worden door hartaandoeningen zoals boven beschreven. Hart-aandoeningen verminderen de hartfunctie waardoor uw kat ziek kan worden. Klachten kunnen zijn: verminderd uithoudingsvermogen en eventueel problemen met de ademhaling. Het kan ook zijn dat uw kat geen problemen vertoont tot er plots heel ernstige klachten optreden (benauwdheid, verlammingen, pijn, dood). Daarom raden wij aan om het hart van uw kat te laten onderzoeken alvóór er klachten optreden.

De belangrijkste oorzaken van een aangeboren hartruis bij de kat zijn klepafwijkingen en gaatjes tussen de linker en de rechterkant van het hart. De ernst ervan kan variëren tussen volledig onschuldig en zeer ernstig. Afhankelijk van de ernst van de afwijking zal soms wel en soms geen behandeling noodzakelijk zijn. Een kitten met een ernstige aangeboren hartafwijking zal in de regel slecht groeien en soms zelfs benauwd zijn.

Verkregen bijgeluiden worden bij de kat voornamelijk veroorzaakt door afwijkingen aan de hartspier: de hartspier wordt dikker, dunner, minder elastisch of minder krachtig. Ook hier zal de ernst ervan variëren tussen volledig onschuldig en zeer ernstig. Afhankelijk van de ernst van de afwijking zal soms wel en soms geen  medicatie noodzakelijk zijn. In diergeneeksunde worden bijna alle hartprobelemen enkel met medicatie en zonder operaties behandeld.

Bij hartaandoeningen zijn de volgende dingen dus belangrijk:

 

  • Welke aandoening veroorzaakt de hartruis?
  • Is het verstandig om een behandeling te starten?
  • Welke behandeling is het meest geschikt?
  • Wat zijn de vooruitzichten voor de kat?

 

Welke onderzoeken zijn verstandig om te doen nadat het ruisje gehoord is?

De volgende aanvullende onderzoeken kunnen door uw dierenarts geadviseerd worden om een antwoord te krijgen op de bovenstaande vragen:

 

  • een echo van het hart
  • bloeddrukmeting (vaak in combinatie met de echo)
  • een röntgenfoto van de borstkas
  • hartfilmpje (ECG) om de electrische activiteit van het hart te beoordelen
  • bloedonderzoek

 

Welk onderzoek nodig is, is afhankelijk van de leeftijd van het dier en of er andere afwijkingen bij het onderzoek zijn gevonden.


Privacy statement


Copyright © Plus Dierenklinieken - Made by Team Klijnsma