Goede vlooienbestrijding bij de kat

Goede vlooienbestrijding begint bij een goed vlooienmiddel. Meer informatie over goede vlooienmiddelen vindt u hier.  Alleen kammen is geen vlooienbestrijding. Hiermee vangt u slechts enkele van de vlooien die op de kat aanwezig zijn, en dit is minder dan 5% van de het totaal aantal vlooien! Kammen van uw kat kan wel gebruikt worden om in te schatten of er vlooien zijn en wat de ernst van de besmetting is. Maar ook met gebruik van goede vlooienbestrijdingsmiddelen valt het resultaat voor veel eigenaren tegen. Dit tegenvallende resultaat heeft verschillende oorzaken:

 • Veel eigenaren verwachten enkele dagen na het geven van een vlooienmiddel geen vlooien meer te vinden. De cyclus van de vlo duurt 3 maanden en de meeste vlooien zitten in uw huis en niet op de kat. Belangrijk is om regelmatig, zorgvuldig alle dieren te behandelen met een goed vlooienmiddel. Gemiddeld duurt het dus ook 3 maanden voordat een vlooienprobleem geheel is opgelost! Dit is ook de reden waarom het belangrijk is om het hele jaar door preventief tegen vlooien te behandelen en niet pas als er al een vlooienprobleem aanwezig is. Ook in de wintermaanden zijn er tegenwoordig veel vlooien! Een vlo moet eerst bijten en dan duurt het minimaal 24 uur voordat hij dood gaat (bij Comfortis 8 uur). Volwassen levende vlooien kunnen dus nog wel gevonden worden ondanks dat u een goed vlooienmiddel gebruikt.
 • Niet goed toedienen van vlooienmiddel: het lijkt zo simpel, maar bij navraag blijkt hier toch vaak het probleem te liggen. De fouten die gemaakt worden:
   
  • Niet goed op de kale huid spot-on aanbrengen, de vloeistof komt teveel in de haren terecht.
  • Op een plaats aanbrengen waar de kat de vloeistof op kan likken. Sommige eigenaren weten dat vlooien het liefst op het achterlijf zitten, maar het daar aanbrengen van het vlooienmiddel is niet zinvol en onnodig.
  • Verdelen van een pipet voor zwaardere dieren over meerdere lichte dieren. De spot-ons bevatten een oplosvloeistof en werkzame stof. De hoeveelheid verschilt per gewichtscategorie.
  • Het zwemmen of wassen 2 dagen voor of 2 dagen na het geven van vlooiendruppels.
  • Niet vaak genoeg gebruiken van vlooienmiddel: De meeste vlooienmiddelen werken gedurende 4 weken. Wilt u vlooien bij uw kat voorkomen of bestaande besmetting bestrijden, dan zult u dus ook strikt iedere 4 weken moeten behandelen.  
    
 • Niet alle dieren in het huishouden worden goed behandeld: alle honden en katten en soms ook konijnen in het huishouden moeten tegelijk behandeld worden, ook als deze geen klinische klachten hebben of hier geen vlooien te zien zijn. Als uw kat herhaaldelijk contact heeft met andere met vlooien besmette dieren (bijvoorbeeld de kat van de buren), kan het resultaat van bestrijding bij uw dier(en) tegenvallen.
 • Vergeet niet in huis ook vlooien te bestrijden: Belangrijk is dat naden, kieren, kleden en ligplekken van dieren goed worden stof gezogen. Eventueel voorkomt een vlooienbandje in de stofzuigerzak dat opgezogen eitjes en larven alsnog als vlo vanuit de zak weer in huis komen. Verder kan in huis een spray gebruikt worden, zoals de Indoor-X spray, om vlooien te doden.


Heeft u nog vragen, neem dan gerust contact op met onze praktijk.


Privacy statement


Copyright © Plus Dierenklinieken - Made by Team Klijnsma