Goede vlooienbestrijding bij de hond

Goede vlooienbestrijding begint bij een goed vlooienmiddel. Meer informatie over goede vlooienmiddelen vindt u hier. Alleen kammen is geen vlooienbestrijding! Hiermee vangt u slechts enkele van de vlooien die op de hond aanwezig zijn, en dit is minder dan 5% van de het totaal aantal vlooien. Kammen van uw hond kan wel gebruikt worden om in te schatten of er vlooien zijn en wat de ernst van de besmetting is. Maar ook met gebruik van goede vlooienbestrijdingsmiddelen valt het resultaat voor veel eigenaars tegen. Dit tegenvallende resultaat heeft verschillende oorzaken:

 1. Verkeerd verwachtingspatroon van de eigenaar. Veel eigenaren verwachten enkele dagen na het geven van een vlooienmiddel geen vlooien meer te vinden. De cyclus van de vlo duurt 3 maanden en de meeste vlooien zitten in uw huis en niet op de hond. Belangrijk is om regelmatig, zorgvuldig alle dieren te behandelen met een goed vlooienmiddel. Gemiddeld duurt het dus ook 3 maanden voordat een vlooienprobleem geheel is opgelost! Dit is ook de reden waarom het belangrijk is om het hele jaar door preventief tegen vlooien te behandelen en niet pas als er al een vlooienprobleem aanwezig is. Ook in de wintermaanden zijn er tegenwoordig veel vlooien!
  Een vlo moet eerst bijten en dan duurt het minimaal 24 uur voordat hij dood gaat. Volwassen levende vlooien kunnen dus nog wel gevonden worden ondanks dat u een goed vlooienmiddel gebruikt.
 2. Niet goed toedienen van vlooienmiddel: het lijkt zo simpel, maar bij navraag blijkt hier toch vaak het probleem te liggen. De fouten die gemaakt worden:
   
  • Niet goed op de kale huid spot-on aanbrengen, de vloeistof komt teveel in de haren terecht
  • Op een plaats aanbrengen waar de hond de vloeistof op kan likken. Sommige eigenaren weten dat vlooien het liefst op het achterlijf zitten, maar het daar aanbrengen van het vlooienmiddel is niet zinvol en onnodig.
  • Verdelen van een pipet voor zwaarder dieren over meerdere lichte dieren. De spot-ons bevatten een oplosvloeistof en werkzame stof. De hoeveelheid verschilt per gewichtscategorie.
  • Het zwemmen of wassen 2 dagen voor of 2 dagen na het geven van vlooiendruppels
    
 3. Niet vaak genoeg gebruiken van vlooienmiddel. De meeste vlooienmiddelen werken gedurende 4 weken. Wilt u vlooien bij uw hond voorkomen of bestaande besmetting bestrijden, dan zult u dus ook strikt iedere 4 weken moeten behandelen.  
 4. Niet alle dieren in het huishouden worden goed behandeld: alle honden en katten en soms ook konijnen in het huishouden moeten tegelijk behandeld worden, ook als deze geen klinische klachten hebben of hier geen vlooien te zien zijn. Als uw hond herhaaldelijk contact heeft met andere met vlooien besmette dieren (bijvoorbeeld de kat van de buren of de uitlaatservice), kan het resultaat van bestrijding bij uw dier(-en) tegenvallen.
 5. Vergeet niet in huis ook vlooien te bestrijden. Belangrijk is dat naden, kieren, kleden en ligplekken van dieren goed worden stof gezogen. Eventueel een vlooienbandje in de stofzuigerzak voorkomt dat opgezogen eitjes en larven alsnog als vlo weer in huis komen. Verder kan in huis een spray gebruikt worden, zoals de Indoor-X spray, om vlooien te doden.

Privacy statement


Copyright © Plus Dierenklinieken - Made by Team Klijnsma