Gedrag van het konijn

Het herkennen en begrijpen van konijnengedrag

Om uw konijn te leren begrijpen, kijken we hoe konijnen in het wild leven. Een konijn is een prooidier en heeft kenmerkende instincten:

 • Ze zijn altijd alert
 • Ze schrikken als ze van boven worden benaderd of worden vastgepakt
 • Ze vluchten altijd eerst en denken dan pas na

Konijnen leven altijd in groepen zodat ze meer overlevingskansen hebben en niet constant op hoeven te letten of er een rover in de buurt is. Ze leven de helft van de dag onder de grond waar ze zich veilig voelen. Het konijn als huisdier hoeft niet steeds op te letten en leeft heel anders dan in het wild, maar het "wilde" gedrag zal altijd in het konijn blijven zitten. Een konijn dat solitair leeft, zal zijn hele leven blijven opletten of er geen gevaar is. Als hij eet en zelfs met slapen, zal het konijn nooit helemaal rustig zijn. Dit kan leiden tot veel stress.

Het is beter om twee of meerdere konijnen samen te houden. Het beste koppel is een mannetje en een vrouwtje of twee vrouwtjes. Zorg er wel voor dat alle konijnen gecastreerd/gesteriliseerd zijn, om vechten te voorkomen. Voor meer voordelen van castreren/steriliseren, zie: castratie/sterilisatie. Laat de konijnen rustig aan elkaar wennen, het liefst onder begeleiding van iemand die ervaring heeft met het 'koppelen' van konijnen. Zorg dat het ´koppelen´ niet bij het hok gebeurt, maar op neutraal terrein. Zet nooit ongecastreerde mannetjes bij elkaar, die kunnen elkaar ernstig verwonden met vechten.
Het lukt niet altijd om twee konijnen bij elkaar te zetten. Probeer uw konijn dan toch te vermaken met bijvoorbeeld speeltjes: een bal, een knuffelbeest etc. Wissel de speeltjes elke drie dagen om verveling te voorkomen. U kunt een konijn ook samen houden met kippen. Dit moet wel geleidelijk opgebouwd worden.

Een konijn is gelukkiger als zijn natuurlijke leefomgeving wordt nagebootst. Het beste zou zijn als konijnen lekker los kunnen lopen. Wanneer dit niet kan, heeft elk konijn in ieder geval minimaal één vierkante meter nodig om gelukkig te kunnen leven. Laat een loslopend konijn niet alleen. Werk (stroom)draden weg en zorg dat er geen scherpe voorwerpen in de buurt zijn. Verder heeft een konijn een plek nodig waar hij/zij kan schuilen. Dit kan een nachthok of een huisje zijn. Hierbij kunt u denken aan een kartonnen doos of een houten huisje. Het konijn moet zich kunnen terugtrekken en het gevoel hebben dat hij kan vluchten. Dus ook buiten in een heeft een konijn een schuilplek nodig.

Konijnen laten slecht zien hoe ze zich voelen. Ook dit is te verklaren aan hun oorspronkelijke, natuurlijke gedrag. Wanneer een konijn laat zien dat hij/zij stress of pijn heeft of minder eet, toont het konijn zwakte en zijn zijn/haar overlevingskansen een stuk kleiner. Als u als eigenaar dus iets merkt aan uw konijn is hij al behoorlijk ziek. Dit is altijd een reden om naar de dierenarts te gaan.

De meeste gedragsproblemen komen voort uit stress en kunnen worden verholpen. Een konijn is goed te socialiseren en kan heel veel dingen leren, indien het op de juiste manier wordt uitgevoerd. Al in de eerste levensweek moet worden begonnen met de socialisatie. Stress kunt u aan de volgende gedragingen herkennen:

 • Bek aflikken
 • Pootje heffen
 • Siddering door de huid bij aanraking
 • Plat liggen
 • Stampen

Gedragsafwijkingen ten gevolge van stress kunnen zijn:

 • Alles uit het hok gooien nadat u het hok heeft schoongemaakt
 • De hele dag door aan de vacht bijten zodat er kale plekken ontstaan
 • Slopen van alle spullen die in de buurt liggen
 • Agressie (bijten) tegen soortgenoten en eigenaar
 • Plassen op soortgenoten en eigenaar

Deze gedragsproblemen kunt u voorkomen door het opvolgen van bovenstaande adviezen. Bij aanhoudende klachten raden wij aan om contact op te nemen met de dierenarts.Wanneer u naar de dierenarts gaat en het konijn hiervoor in een mandje moet, is het voor het konijn beter als hij/zij al bekend is met het mandje. Dit kunt u bereiken door het mandje regelmatig bij het konijn te zetten en wat lekkers in het mandje te stoppen. Indien u het mandje ook voor andere dieren gebruikt, bijvoorbeeld uw kat, maak het mandje dan goed schoon voor u het mandje voor uw konijn gebruikt. Een konijn heeft een zeer goed reukvermogen en het ruiken van een andere geur kan het konijn veel stress geven.

Hoe beter u uw konijn begrijpt, hoe gelukkiger uw konijn zal zijn!  


Privacy statement


Copyright © Plus Dierenklinieken - Made by Team Klijnsma