Gebitsverzorging bij de hond

Waarom tandverzorging?

Uit onderzoek blijkt dat 80% van de honden en 70% van de katten op twee jarige leeftijd al gebitsproblemen heeft. Onze huisdieren worden ook steeds ouder, en hun gebit heeft net als uw eigen gebit, levenslange verzorging nodig. Stelt u zich eens voor wat de consequenties zijn, als u stopt met tandenpoetsen......

Iedere dag vormt zich tandplaque op de tanden en kiezen van uw huisdier. Dit bestaat uit voedselresten en bacteriën. Als hierop mineralen neerslaan ontstaat tandsteen. Het tandvlees gaat ontsteken, wat je duidelijk kunt ruiken en pijnlijk kan zijn voor het dier. Als er niet wordt ingegrepen leidt dit uiteindelijk tot aantasting van het kaakbot en tot verlies van tanden en kiezen. Dat is natuurlijk iets dat we willen voorkomen. Verder is gebleken dat ontstekingen in de bek ook problemen elders in het lichaam kunnen veroorzaken aan bijvoorbeeld hart, lever en nieren. Een dier kan hieraan zelfs overlijden! Vandaar onze uitspraak dat een gezond gebit tot een langer en gezonder leven van uw dier leidt. Genoeg reden dus om het gebit en het tandvlees goed te verzorgen.

De mogelijkheden

Er zijn meerdere mogelijkheden om het gebit in een goede conditie te krijgen en te houden. Dagelijks tandenpoetsen is veruit de meest effectieve methode, eventueel ondersteund door maatregelen als aangepaste voeding, kauwmaterialen, drinkwatersupplementen (Vet aquadent). Het personeel van de praktijk kan u uitgebreid voorlichten over de beschikbare mogelijkheden.

Voor een optimaal resultaat van preventieve zorg, is het van belang dat het gebit in goede conditie is. Bij reeds bestaande problemen is het noodzakelijk om deze eerst aan te pakken. Dat doen wij door middel van het uitvoeren van een professionele gebitsreiniging. Wij brengen het dier hierbij onder volledige narcose zodat de behandeling optimaal kan worden uitgevoerd zonder dat het dier pijn of angst voelt.

De gebitsreiniging

Een professionele gebitsreiniging begint met een globale inspectie van de mondholte. Daarna wordt alle zichtbare plaque en tandsteen verwijderd. Dit wordt gedaan door een assistente die hiervoor een speciale opleiding tot mondhygiëniste gevolgd heeft. Daarna volgt een uitgebreide inspectie van tanden en tandvlees. Er wordt gecontroleerd op de aanwezigheid van beschadigingen of standsafwijkingen van de tanden en kiezen, maar ook op aandoeningen die meer verborgen zijn, zoals aantasting van de wortels en het kaakbot (parodontitis). Soms is het noodzakelijk om tanden of kiezen te trekken. Dit wordt na overleg met de eigenaar door de dierenarts gedaan. Omdat dit pijnlijker is dan reinigen, krijgen de dieren een extra lokale verdoving. Zo hoeven we de dieren niet dieper in slaap te brengen, wat weer veel veiliger is. Indien nodig worden er röntgenfoto's gemaakt. Ter afsluiting wordt het gebit gepolijst.

Nazorg

Afhankelijk van de uitgevoerde behandeling krijgt u advies over de noodzakelijke nazorg. U moet hierbij denken aan het geven van medicamenten zoals antibiotica en pijnstillers, voedingsadviezen en controle-afspraken. Nu is het uiterst belangrijk om nieuwe tandsteenvorming te voorkomen.

Onze praktijk heeft een speciaal tandheelkunde-programma ontwikkeld. Daardoor kunt u erop rekenen dat voor uw dier optimale middelen en vakbekwaam personeel beschikbaar zijn ter behandeling en voorkoming van gebitsproblemen. Reeds aanwezige problemen kunnen we volgens de meest recente behandelingsmethoden aanpakken.

Kortom: u huisdier verdient meer dan alleen "even tandsteen wegkrabben"!


Privacy statement


Copyright © Plus Dierenklinieken - Made by Team Klijnsma