alt=

Gebitsverzorging bij onze eigen dieren

(door paraveterinair Kirsten)

de komende maanden staat bij PlusDierenklinieken in het thema van de tandheelkunde. Een veel voorkomend probleem bij huisdieren, en ik denk dat het goed is om hier extra aandacht aan te besteden. Niet alleen uit medisch oogpunt of omdat ik als paraveterinair weet van de gezondheidsrisico's die een slecht gebit met zich mee kunnen brengen, maar omdat ik ook als diereigenaar hier mee te maken heb.

Zelf heb ik een Cavalier King Charles Spaniël genaamd Dinky Toy. Dinky Toy is inmiddels 10 jaar oud en ondanks dat ik probeer dagelijks zijn tanden te poetsen, ontkomt ook hij niet aan het feit dat hij voor een gebitsbehandeling moet. Ik ben blij dat ik Dinky heb laten wennen aan het tandenpoetsen, want het feit dat ik dit regelmatig doe heeft er voor gezorgd dat dit nu de 1ste keer in 10 jaar is dat hij onder narcose gaat voor deze ingreep. Je vraagt je misschien af waarom het tandenpoetsen niet helemaal heeft voorkomen dat hij toch voor een gebitsbehandeling moet. Dit komt namelijk doordat het tandsteen bij sommige kiezen onder het tandvlees is gekomen en daar kom je helaas niet goed bij met de tandenborstel. Dus de ingreep blijft dankzij het tandenpoetsen beperkt tot een enkele kies waar dit probleem zit. Net zoals mensen naar een mondhygiëniste gaan!

Dat ik in de praktijk dagelijks patiënten zie komen voor een gebitsbehandeling, neemt niet weg dat ik het super spannend vind dat mijn 10 jaar oude seniortje onder narcose gaat, maar ik weet dat dit voor zijn gezondheid het beste is. Doordat ik nu als eigenaar mij realiseer hoe spannend het is als je eigen dier onder narcose gaat voor bv. een gebitsbehandeling, ben ik nog meer gemotiveerd om alle huisdiereigenaren te overtuigen en leren om de tanden te poetsen. Voorkomen is beter dan genezen! En als we met het tanden poetsen van onze huisdieren kunnen voorkomen dat ze frequent voor een ingreep zouden moeten komen, hebben we toch al heel veel gewonnen.
 
Volgende week is Dinky Toy aan de beurt dus laat ik nu zijn gevoelige bekkie even met rust, wat mij aan het denken zette om het de katten ook maar aan te wennen. Dus ik ging met mijn attributen naar de poezenkindjes en heb ze eerst een beetje van de overheerlijke tandpasta met kipsmaak laten proeven dat vonden ze wel wat. Maar dat er opeens een tandenborstel in je bek gaat, is toch wel andere koek/. Dus eerst maar kijken hoe het met een gaasje gaat. En ja hoor zo langzamerhand lukt het mij nu ook om bij mijn katten Paseo en Starlet  tanden te poetsen, Starlet heeft weliswaar een iets korter lontje dus dat vergt iets meer tijd en energie, maar ik weet zeker dat het met veel geduld ook uiteindelijk bij haar gaat lukken. En als dan straks Dinky zijn bekkie weer mooi is genezen, gaan we weer vrolijk verder met het tandenpoetsen en dan met alle 3!
 
Groetjes Kirsten, Dinky Toy, Starlet en Paseo

Privacy statement


Copyright © Plus Dierenklinieken - Made by Team Klijnsma