alt=

Een tandheelkunde dagje op de praktijk

 

Op de praktijk komen regelmatig honden, katten, konijnen en soms ook cavia's die wat mankeren aan hun gebit. De klachten zijn vaak; slecht eten, meer knoeien met eten, kwijlen, stinken uit de bek of zelfs soms bloeden uit de bek.

Na een inspectie van de bek en het gebit, wordt een afspraak gemaakt om het gebit schoon te maken en indien nodig een (of meerdere) kies of tand die problemen geeft te trekken.

Zo'n dag is best spannend voor het dier maar ook zeker voor het baasje!

Allereerst wordt het dier nagekeken door de dierenarts op de meest vitale functies. Als alles in orde is, begint de dierenarts met het toedienen van de narcose; dit gebeurt bij voorkeur door het plaatsen van een infuussysteem in het bloedvat in een voorpoot, en indien een dier te zenuwachtig is dan prikken we meestal eerst wat narcose direct in de bilspier voordat we alsnog het infuussysteem plaatsen. Daarna plaatsen we een tube (ademhalingsbuis) in de keel. Hierdoor kunnen we de gasnarcose toedienen en het zorgt ervoor dat er geen water in de longen terecht kan komen.

Vervolgens nemen wij het dier van de eigenaar over en gaan we aan de slag. Bij bepaalde behandelingen (ook bij de meeste gebitsbehandelingen) bestaat de mogelijkheid om zelf met de behandelingen mee te kijken (zie onze website voor voorwaardes)

We beginnen met het gebit eerst beetje schoon en bacterievrij te maken. Daarna verwijderen we het tandsteen op de kiezen en tanden, maar ook een klein randje onder het tandvlees. Als alles schoon is, dan beoordelen we met een sonde elke kies en tand of er problemen. Bij problemen van de kies/tand geven wij eerst het dier een pijnstilling en halen wij de tand of kies eruit. Bij twijfelgevallen maken we eerst een röntgenfoto, om te kijken of de wortel van de kies of tand aangetast is en wel/niet getrokken moet worden.

Als alles klaar is, polijsten we het hele gebit, geven we een middel om weer wakker te worden en meten zijn temperatuur. Daarna wordt hij op een lekker warm kleedje gelegd om rustig wakker te worden.

Eenmaal goed wakker, dan bellen we het baasje en mag hij lekker weer naar huis.

Het belangrijkste is om het gebit nu zo schoon mogelijk te houden en dus ook thuis aan de slag te gaan met tandenpoetsen. Indien dat niet lukt, dan zijn alternatieve opties (zoals speciale Hill's TD brokvoer, een reinigingsvloeistof voor door het water, of speciale kauwspeeltjes). Indien er thuis niets aan het gebit gedaan wordt, zit er binnen 6 weken al weer tandsteen op de kiezen en tanden.

 


Privacy statement


Copyright © Plus Dierenklinieken - Made by Team Klijnsma