alt=

Een tand is soms geen knip voor de neus waard...

(door dierenarts C. Baltus)

Cavia Adje was herplaatst bij nieuwe eigenaren. Daar viel meteen op dat hij een afwijkende tand had. Op de foto is duidelijk te zien dat zijn snijtand links onder (rechts op foto) normaal is, maar de rechter is heel breed en raar gespleten in de lengte! Hierdoor blijft er vuil en haren tussen de tanden en losse punten zitten. Een snijtand bij knagers loopt erg ver door in de kaak. Bij Adje was de onderkaak verdikt door probleem bij de wortel van deze tand.

In tegenstelling tot wat u misschien zult denken, zijn de tanden op deze foto niet te lang. Cavia tanden zijn normaal erg lang, maar dat zie je niet door hun lippen die er over vallen. Tanden en kiezen groeien bij knagers hun hele leven door, maar ze slijten ook in het zelfde tempo af (als het goed is).

Met moeite heeft knaagdierenarts Christel Baltus deze afwijkende tand onder narcose kunnen trekken. De tand linksonder is blijven zitten. Dat is ook belangrijk, want in tegenstelling tot konijnen, kunnen cavia's niet meer eten als ze geen snijtanden hebben.

Hoe is deze tand zo gespleten? Nou, dat is gekomen door het knippen van de tanden! Helaas wordt dat door sommige eigenaren en dierenartsen gedaan als de tand te ver is doorgegroeid. Dit leidt tot ernstige beschadingen aan tand en wortel, met afwijkende tanden en kaakabcessen tot gevolg. Als kiezen of tanden te lang zijn gegroeid, ga naar een knaagdierkundige dierenarts en laat ze slijpen i.p.v. knippen.


Privacy statement


Copyright © Plus Dierenklinieken - Made by Team Klijnsma