Echografie

Hoe werkt een echo-apparaat?
Iedereen kent de echoput, waarbij wat je roept wordt weerkaatst door de put. Dit zijn normale hoorbare geluidsgolven. Een echo-apparaat maakt gebruik van ultrasone geluidsgolven. Dit is geluid wat wij met ons gehoor niet kunnen waarnemen. Enkele dieren in de vrije natuur maken hiervan ook gebruik, bijvoorbeeld de vleermuis en dolfijn.

Een vleermuis vangt zijn prooi door geluidsgolven uit te "zenden" en de weerkaatsing van bijvoorbeeld een vliegje op te vangen met zijn oren. De echo maakt ook gebruik van dit weerkaatsingsprincipe. Het ultrasone geluid wordt door de verschillende organen in het lichaam weerkaatst en door het apparaat omgezet in een zichtbaar beeld.

We zijn er trots op dat we sinds december 2008 de beschikking hebben over een digitale echo. Dit echoapparaat is speciaal voor gezelschapsdieren ontwikkeld en geprogrammeerd. Hierdoor zijn diersoorten van een cavia tot een grote hond scherp in beeld te krijgen. Daarnaast beschikt dit apparaat over een kleurendoppler, waardoor bloedstromen in het lichaam zichtbaar gemaakt kunnen worden. Dit is met name van belang bij het diagnosticeren van hartafwijkingen.

Wanneer wordt de echo gebruikt?
De meest bekende reden voor het uitvoeren van een echo, is om dracht vast te stellen. Maar ook buikorganen als de lever, milt, nieren, blaas, prostaat, baarmoeder en het hart zijn met echo goed in beeld te brengen en te onderzoeken op afwijkingen. Bij een hart-echo kunnen afwijkingen aan de hartspier en/of hartkleppen gezien worden. Al deze onderzoeken zijn mogelijk binnen onze kliniek. Daarnaast is het mogelijk onder echo begeleiding puncties te nemen voor verder onderzoek. Dit kan bijvoorbeeld steriele urine zijn voor bacteriologisch onderzoek, of cellen uit een dikte in de buik, voor microscopisch onderzoek.

Hoe gaat het echo onderzoek in zijn werk?
Het echo-onderzoek is een relatief weinig ingrijpend onderzoek voor uw dier, maar wel vaak langdurig. Uw huisdier hoeft niet onder narcose en het onderzoek is niet pijnlijk. Een enkel dier vindt het vervelend dat hij op zijn rug stil moet liggen, maar na enkele minuten gaat dat meestal probleemloos. Uw dier moet voorafgaand aan het onderzoek geschoren worden, omdat de haren veel storing in het beeld geven. Als eigenaar kunt u in de meeste gevallen bij het onderzoek aanwezig zijn.

We proberen gedurende het onderzoek u de afwijking gelijk te laten zien als dit mogelijk is. Soms moeten er nog berekeningen worden gemaakt, voordat we de uiteindelijke uitslag kunnen geven. Zo kan de uitslag dan nog even op zich laten wachten.

Dracht-echo
Een dracht-echo kunt u op videobeeld vast laten leggen. Vanaf ongeveer 25 dagen na de dekking kan met vrij grote zekerheid worden vastgesteld of uw dier drachtig is. Een heel enkele keer is een controle echo na een week noodzakelijk. Als u de drachtecho op video wilt vastleggen, dan kunt u dit voor het onderzoek kenbaar maken aan een van onze assistentes. Het beste is om zelf een videoband mee te brengen, eventueel kunt u die ook bij ons kopen.


Privacy statement


Copyright © Plus Dierenklinieken - Made by Team Klijnsma